Lauc: “Poduzet ću sve da zaštitim čast i ugled, dao sam uputu odvjetnicima da rutinski podnose prijave za uvredu i klevetu”

"Ja sam financijski neovisan, moj znanstveni autoritet je međunarodni"


Gordan Lauc

Znanstvenik Gordan Lauc, profesor na Farmaceutsko-biotehnološkom fakultetu, vlasnik biotehnološke tvrtke Genos i član Vladinog Znanstvenog savjeta za borbu protiv korone, posvetio je poduži status onima koji ga, kako navodi, vrijeđaju i kleveću.


– Nažalost u javnom prostoru se pojavilo više osoba koje misle da o meni mogu slobodno iznositi razne laži, klevete i uvrede pa moram reagirati. No prije pojedinačnih reakcija šaljem ovo javno upozorenje svima da o meni ne iznose i ne prenose laži ili klevete , te da me javno ne vrijeđaju, jer ću u suprotnom biti prisiljen poduzeti sve dopuštene pravne radnje radi zaštite svoje časti i ugleda – poručio je Lauc i dodao

“Da to malo bolje pojasnim: ja imam jednu pomalo neobičnu karakteristiku, a to je da nemam problema s time da netko osporava moj autoritet. Štoviše, potičem kako svoju djecu, tako i svoje mlade suradnike da moje odluke i stavove stalno preispituju i osporavaju. Kao znanstvenik mislim da je to najbolji način da dođemo do znanstvene istine, a kao nastavnik i roditelj mislim da je to najbolji način da studente i djecu odgojim u hrabre, ustrajne i uspješne ljude. Zbog toga se često događa da, kako moja djeca, tako i moji studenti i kolege osporavaju moja mišljenja, a neki od njih se u raspravama zanesu pa me u žaru dokazivanja da su pravu ismijavaju ili čak vrijeđaju. No oni to rade zato što im ja to dozvoljavam, a dozvoljavam im zato što znam da me poštuju i cijene moj autoritet. Nažalost, nedavno su mediji prenijeli nekoliko takvih situacija pa sada i neki ljudi koja je uopće ne poznajem misle da me mogu slobodno javno vrijeđati i klevetati te osporavati moj znanstveni autoritet i integritet.”

Naveo je sve svoje dosadašnje profesionalne uspjehe i kompetencije, te kaže kako je nedopustivo da mu se u javnosti narušava ugled.

“Nakon svega ovoga moram ponovo naglasiti da niti ja osobno, niti institucije koje predstavljam više ne mogu i neće tolerirati bezočne laži i uvrede koje se ovih dana pojavljuju u javnom prostoru. Angažirao sam agenciju da aktivno traži takve objave i dao uputu odvjetnicima koji nas prate da rutinski podnose kako krivične prijave za uvredu i klevetu, tako i tužbe za naknadu štete, kako meni osobno, tako i institucijama koje predstavljam ili vodim. Također upozoravam medije da prije javnog objavljivanja neistinitih informacija i izjava (tipa: „Lauc laže“, „Lauc iznio netočne brojeve“, „Lauc priča gluposti“, „kvazi-znanstvenik“, „rent-a-znanstvenik“ i sl.) zatraže moje očitovanje i odgovor na navedene tvrdnje, budući da bi u suprotnom pravne radnje mogle biti pokrenute i protiv njih. Nemam nikakvih problema s osporavanjem ili preispitivanjem bilo čega što kažem ili prenesem, no to mora biti potkrijepljeno činjenicama, a ne paušalnim tvrdnjama ili krivim prenošenjem izvrnutih izjava”, zaključio je Lauc.

Moja reakcija na članak je...
Vau
1
Haha
2
Hagić
0
Hmmm
1
Plač
0
Grrr
1
Molim?
0

1 KOMENTAR

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime