“Lastovo” zatrubilo u spomen na dječaka koji je volio brodove

ROBERT VRENKO 19.12.2001. – 24.04.2018.

Robert je bio dječak koji je volio brodove. Najviše je volio već proslavljeni trajekt “Lastovo” koji po olujnom jugu tuče more, a onda bi ga fotografirao i uživao u tom moćnom brodu.


Znao se i ukrcati na brod i uživati upravo u vožnji za vrijeme juga. U Cavtatu je išao u školu, ali je obožavao Velu Luku gdje je često išao djedu i baki. A tada je njegov život naglo okopnio. Preminuo je od karcinoma u dobi od 16 i pol godina. Danas bi napunio 18, a njemu u čast “Lastovo” će moćnom trubom pozdraviti tog malog nebeskog mornara.

– Trajekt Lastovo je obilježio živote puno ljudi, a nas, Velolučana, Korčulana, Lastovčana pogotovo. Među svim tim životima i ljudima bio je i jedan mali dječak koji nije cijeli svoj život živio u Veloj Luci, ali su Luka i trajekti bili njegov život. Volio je sve trajekte ali Lastovo najviše. Jer je jedino on mogao voziti po vremenu koje je on najviše volio. Po najžešćoj južini. Uvik bi po najvećem nevremenu htio vani a mi veliki smo vikali na njega. Kad je upisao školu u Splitu, nije više bilo velikih da ga sputavaju pa bi izašao van i uživao u borbi Lastova sa valovima i vjetrom i vrištao od smijeha. Snimao je sve samo da nam pokaže i zaledi nam krv u žilama. Taj dječak je bio moj neput, druga polovina moje duše, koji je nažalost preminuo od karcinoma prije godinu i pol dana. I zadnji put u njegovu ga je Luku doveo trajekt.

Moja molba jest; 19. prosinca taj dječak bi napunio 18 godina. Ukoliko ijednu liniju za Luku tog dana bude vozio Lastovo, bi li mogao bar jednom zatrubiti onu svoju moćnu trubu za tog dječaka? Vjerovatno molim previše i ako nije moguće razumijem. Hvala u svakom slučaju. Lip pozdrav i mirno more – napisala je Robertova teta Marija uz dozvolu mame Ane kojoj je preteško da išta napiše.

I doista, “Lastovo” je jutros isplovilo iz Splita na jutarnjoj liniji za Velu Luku. Na mostu je bila postavljena velika Robijeva fotografija. Organizirao je to Damir Jerkov koji je bio organizator i nedavnog rođendanskog obilježavanja pola stoljeća ovog trajekta.

Neposredno prije vezivanja broda za rivu, bacili su s broda u more 18 karanfila dok istovremeno, Velom Lukom bude odzvanjala moćna sirena “Lastova”, Robertu u čast i sjećanje, rekao je Jerkov, piše Morski.hr.

ROBERT VRENKO 19.12.2001. – 24.04.2018.Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

2 KOMENTARI

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime