Nakon sjednice Vlade RH u Hvaru, u hvarskoj osnovnoj školi održane su konzultacije s građanima na temu “EU politike: otoci do 2030. – pametni otoci”.

U punoj dvorani pred građane se stali ministrica Gabrijela Žalac i ministar Oleg Butković.

Posjetitelji konzultacija na poklon su dobili poklon vrećicu s nekoliko artikala Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske Unije. Vrećice su sadržavale kapu, bombone, blok za pisanje i kabanicu od tanke plastike. Lijepu gestu na događaju vezanom uz budućnost hrvatskih otoka zasjenila je činjenica da poklonjeni proizvodi mahom – nisu hrvatski! Iako sadrži hrvatske napise, kapa je proizvedena u Kini. Bomboni ne sadrže bilo kakvu deklaraciju, a poklonjena kabanica je od pvc materijala koji je netom zabranjen u nekim EU zemljama.

Ovakav izbor poklona dodatno je zanimljiv s obzirom na to da se u petak navečer upravo u Hvaru održava manifestacija i dodjela nagrada Hrvatski otočni proizvod. Posjetitelji bi znali cijeniti da su umjesto jeftinih uvoznih proizvoda dobili makar simboličan proizvod naših proizvođača s otoka.

Upitali smo jednu od naših malih otočkih proizvođačica što misli o ovoj gesti.

– Žalosno, kratko i jasno. S obzirom da je večeras dodjela Hrvatskog otočnog proizvoda mislim da bi bilo puno pametnije da je Ministarstvo pozvalo otočne proizvođače i na taj način pomoglo raspravi o pametnim otocima. To bi pomoglo i otočanima da pokaže što imaju, ispromoviraju i prodaju svoje proizvode. Ministarstvo je moglo uzeti neke proizvode nas otočnih proizvođača i dati ovim ljudima prisutnim ovdje, da se zna da se u Hrvatskoj puno toga i puno kvalitetnije može proizvesti, nego ovo što smo dobili u vrećici. Ovim se šalje poruka da svi pođemo s otoka raditi negdje vani, jer je žalosno da pored ovoga koliko se trudimo napraviti nešto u našoj državi, da se to bar od ministarstva koje nas stalno hvali u javnosti, ne poštuje i da nam se daje ovakve poklone – zaključila je.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime