U petak 9.8. je otvoren 10. Almissa Open Art festival u Gradskom muzeju Omiš. Izložbom
naslova samog ovogodišnjeg  festivala  „Kuda idemo’ na kojoj su sudjelovali mahom suvremeni hrvatski umjetnici, kustosica festivala Sandra Sterle kroz izbor radova tematizira pogled prema mogućim budućnostima uključujući igre s pojmom  vremena, relaciju između prošlosti i budućnosti i spekulirajući moguće scenarije vizije. Radovi variraju u rasponu od crteža i slike, preko fotografije , performansa do 3d animacije. Na izlobi su sudjelovali Neli Ružić, Lana Stoićević, Gloria Lizde, Eric Del Castillo, Sven Klobučar i Veljko Popović.

Performans večer inicirana je odmah nakon otvaranja  istovremeno s najstarijim i najmlađom sudionicom festivala – Ilijom Šoškićem i Ninom Kamenjarin. Ilija Šoškić je kao doajen performansa uspio publiku uvesti u stanje povišene pažnje i pomalo izvan pojma vremena da bi ih tamo oko stoljetnog stabla uveo u priču o svom biciklu s kojim je nedavno doživio prometnu nesreću. Starim je lancem privezao pregaženi bicikl visoko u drvetu dok se scena razvijala uz pomoć asistenta gilda Bavčevića, slučajnih prolaznika i životinja koje su kružile istovremeno oko stabla i publike koja se sastojala od stanovnika kvarta Smokvica u kojem se je performans održao. Radi se o gradskoj četvrti koja nema visoku fluktuaciju turista i u kojem nema nikakvih javnih događanja tijekom ljeta, pa su s oduševljenjem prihvatili ovaj događaj nagradivši izvođača velikim pljeskom.

Nina Kamenjarin je propitujući svojoj generaciji svojstvenu tele prisutnost, uživo prenosila svoju prisutnost u gradu Omišu na društvene mreže. U Svoje lutanje kroz grad uključila je slučajne prolaznike, publiku i autore radova. Rad-proces je naslovljen Go with the flow, jer Nina nastoji bez pretjerane kritike konzumirati društvene mreže, kreirajući osobni lakmus preko kojeg se pita o sebi i, svom stavu i identitetu.

Večeras, u subotu 10.8. program festivala se nastavlja na utvrdi Mirabeli gdje će omiška publika imati prilike participirati u programu. Vitar Drinković i Matea ŠabićSablić instalirati će interaktivne skulpture unutar kompleksa tvrđave. Johan Zatterquist će izvesti zvučnu skulpturu, a studenti sa UMAS će predstaviti izbor iz radova nastalih na odsjeku Film i Video.