Ove godine priprema se jubilarno deseto izdanje festivala suvremene umjetnosti u Omišu koji je ponudio novi model promišljanja ljetnog kulturnog festivala, kao kontrasta generičnom imitacijama folklornih običaja.

Kako je Slaven Tolj zaključio:”Almissa Open Art ne želi biti jedna od sastavnica klasične turističko-kulturne ponude koja participira u proizvodnji ljetnog privida blagostanja. Zato bez precizne najave ulazimo u javni prostor, izlazimo na ulice i trgove, ali ne kako bismo zabavili publiku i predstavili sebe i svoja razmišljanja, već kako bismo izazvali reakciju i pokrenuli promjenu.

Mislim da uspješno stvaramo senzibilitet kod nove publike koja nije dio umjetničkog svijeta tako da maksimalno usmjerava provincijalnu lokalnu zajednicu prema kritičkim, refleksivnim i inovativnim programima suvremene umjetnosti. Festival se svake godine izmišlja iznova, trudeći se održati vitalan i neočekivan program pa svake godine drugi eminentni umjetnik preuzima ulogu kustosa pristupajući joj na svjež i neopterećen način redefinirajući postojeće paradigme o prirodi ove funkcije.”

Ove godine Sandra Sterle u ulozi kustosa formirala je iznimno kvalitetan i zanimljiv program naslovljen “Kuda idemo?“, a koncepciju kustosica brani riječima:

“Almissa, sam naziv festivala performansa u Omišu potječe od antičkog imena grada. Imena ljudi, nazivi mjesta pa tako i imena festivala često sugeriraju o kakvom je događaju riječ, pa bismo tako za Almissu mogli na prvi pogled pretpostaviti da je festival koji uspostavlja neku vrstu veze s prošlošću grada. Na poziv da kuriram sljedeće izdanje Almisse, u prvom trenutku sam pomislila koliko je važno osim sveprisutne i muzealizirane prošlosti mediteranskih gradova, pa tako i Omiša – misliti o budućnosti, te pokušati kroz sam festival spekulirati ideju kako će svijet i ljudi izgledati u bližoj i daljoj budućnosti.Dajući mogućnost suvremenim umjetnicima da obilježe, mapiraju grad i u unesu nove modele razmišljanja kroz svoje privremene, efemerne intervencije gledajući s jedne strane unatrag, uspostavljajući neke nove veze s prošlošću, starošću i slično, a s druge strane prema budućnosti, razmatrajući modele koji u ovom trenutku mapiraju našu stvarnost i koji preuzimaju ulogu definiranja ljudske budućnosti. Kakve škole, kakve tehnologije sebstva, kakav odnos prema umjetnoj inteligenciji, algoritmima i sl. razvijamo danas. Koliko su prošlost i budućnost isprepletene i na koji se točno način suvremeni umjetnici odnose prema znanjima koja su ukorijenjena kroz generacije, a kako prema inovativnim tehnološkim dostignućima, te koji su sve načini da se te dva različita principa povežu.Program festivala nudi različite forme izlaganja, od performansa, intervencija, projekcija, prezentacija do razgovora, čitanja, lecture-performansa i izložbe.”

Program Almissa 2019:

_______________________

9.8. PETAK

20:00 GRADSKI MUZEJ OMIŠ – Otvorenje izložbe Kuda idemo? – Neli Ružić, Lana Stoićević, Gloria Lizde, Eric Del Castillo, Sven Klobučar, Veljko Popović

Nina Kamenjarin, on-line performance Go with the flow

22:00 POLJIČKI TRG / ČETVRT KRALJA SLAVCA – Ilija Šoškić, performance Res publica

______________________

10.8.SUBOTA

20:30 TVRĐAVA MIRABELLA

Johan Zatterquist, performance / instalacija Study for a Monument

Matea Šabić Sabljić, interaktivna instalacija: Kamo idemo?

Vitar Drinković, interaktivna instalacija: Plant blindness

studentski radovi: Revija UMAS Film i Video

_______________________

11.8. NEDJELJA

18:00 GRADSKI MUZEJ OMIŠ – Jurica Sabljić – projekt rekonstrukcije omiškog gusarskog broda iz 12 stoljeća Sagitta “Omiška strijela”. Kako, zašto, kuda?

20:00 TRG KRALJA TOMISLAVA (O.Š. JOSIP PUPAČIĆ) – plesna predstava Opna; produkcija: Marmot; ideja i koreografija: Irma Omerzo; plesna izvedba: Filipa Bavčević, Ema Crnić, Nastasja Štefanić; glazbena kompozicija i izvedba na kontrabasu: Roko Crnić; scenografija: Numen i Vanja Magić; dramaturgija: Jasna Jasna Žmak

_______________________

12.8. PONEDJELJAK

18:00 CRKVA SVETOGA DUHA – spekulativni dizajn / instalacija Život nakon turizma, Ivica Mitrović, Oleg Šuran

20:00 GRADSKA KNJIŽNICA OMIŠ – predstavljanje knjige Anamnesis: Dijalozi umjetnosti u javnom prostoru, Sandra Uskoković

21:30 ULICA FOŠAL

Ivana Filip, performance: Pseća mudrost — nenenasilni PR za ljude

Nina Kamenjarin, ponovna izvedba Sanja Iveković – “Upalim motor i nisam više na zemlji. Možda odem u raj ali idem paklenski brzo”,performans, 12. 12. 2015.

_______________________

  1. 8. UTORAK

20:00 CRKVA SVETOGA DUHA – Anna Best sa Chek Best, video / performance Plastic Water Stone

21:30 BORIĆI – Hrvoje Cokarić i Vanja Pagar – performans predavanje Towards Europe, video: Darko Škrobonja

22:30 performance, Sandra Sterle, Gildo Bavčević

_______________________

14.8. SRIJEDA

14:00 OTOK LJUBAVI – CETINA – zatvaranje festivala – otvorena umjetnička forma