U utorak, 8. listopada 2019. na Dan neovisnosti Republike Hrvatske i u organizaciji Udruge studenata povijesti „Toma Arhiđakon“ – ISHA Split te povijesne postrojbe “Kliški uskoci” prigodno će se obilježiti dva datuma osobito značajna za hrvatsku srednjovjekovnu povijest: obljetnica smrti kraljice Jelene (8. listopada 976.) te obljetnica krunidbe kralja Zvonimira (8. listopada 1075. ili 1076.).

Manifestacija oživljene povijesti “Krunom hrvatskih vladara” koja nas vraća u davne dane kraljice Jelene Slavne i kralja Dmitra Zvonimira organizira se u Klisu i Solinu od listopada 2014. godine, a prigodni program će se i ovom prilikom održati na tri značajna starohrvatska arheološka lokaliteta: uz ostatke crkve Blažene Djevice Marije na Gospinu otoku, u crkvi sv. Petra i Mojsija (Šuplja crkva) te na kliškoj tvrđavi, koja je nekada bila dvorac vladarske kuće Trpimirovića.

Program će započeti u 11:30 svečanim mimohodom povijesnih postrojbi u čast kraljici Jeleni Slavnoj od Gospina otoka (gdje je i mjesto kraljičinog groba) uz rijeku Jadro sve do ostataka crkve Sv. Petra i Mojsija.

Povijesne postrojbe koje će ove godine sudjelovati u mimohodu – “Praetoriani Croatorum“ (Split-Klis), “Vitezovi kralja Zvonimira” (Knin) i “Vitezovi Vranski” (Pakoštane-Vrana) – potom će uz ostatke crkve Sv. Petra i Mojsija uprizoriti i krunidbu kralja Dmitra Zvonimira, koja je održana upravo na tom mjestu početkom posljednje četvrtine XI. stoljeća.

Manifestacija se nastavlja na kliškoj tvrđavi uz škole/radionice oživljene povijesti i niz predavanja. Školu mačevanja i streličarstva, s početkom u 13:00, organiziraju članovi povijesne postrojbe “Kliški uskoci”, dok će radionicu starohrvatskog pisma glagoljice od 14:00 voditi Anamarija Bašić (Udruga “Toma Arhiđakon”).

Novitet ovogodišnje manifestacije “Krunom hrvatskih vladara” je radionica tradicijskih glazbala Mije Odže (“Kliški uskoci”) s početkom u 14:30.

Cjelokupni program će završiti uz dva predavanja članova Udruge “Toma Arhiđakon”: “Split kao crkveno središte Hrvata” (Dean Mršić) – od 15:00; te “Hrvatski zemaljski grbovi i vojno znakovlje tijekom I. svjetskog i Domovinskog rata” (Mate Božić) – od 16:00.

Ova manifestacija, koja nas vraća u srednjovjekovno doba kraljice Jelene i kralja Zvonimira, održava se već četvrti put u sklopu projekta arheološkog turizma “Regnum Croatorum”. Projekt za cilj ima valorizaciju starohrvatskih arheoloških lokaliteta na širem splitskom području kao i prezentaciju srednjovjekovne oživljene povijesti iz perioda vladavine kneževske i kraljevske kuće Trpimirovića.

“Krunom hrvatskih vladara” se ove godine održava pod pokroviteljstvom Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije, Općine Klis, tvrtke “Clissa” te Županije Splitsko-dalmatinske.

Ulaz na klišku tvrđavu je slobodan za sve posjetitelje škola/radionica i izlaganja.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime