Jučer smo na našem portalu objavili video snimku s olimpijskog bazena na Poljudu na kojoj se vidi kako krov tamošnjeg bazena prokišnjava uslijed obilnog pljuska koji je u četvrtak ujutro zahvatio Split.

Krov iznad samih bazena nije bio uključen u projekt uspješno obavljene energetske obnove bazena, a u ovom Športskom centru pri kraju je i projekt tehničke obnove koja je uključuje hidroizolaciju tamošnjih dvorana.

Zašto je došlo do prokišnjavanja i prodora vode u sam bazen pojasnio nam je Tomislav Borozan, ravnatelj Javne ustanove Športski objekti Split koja upravlja poljudskim kompleksom.

– Energetska obnova bazena nije isto što i tehnološka obnova. Što se tiče energetske obnove, ona je završena i nakon 6 mjeseci nismo zabilježili nijednu reklamaciju po toj osnovi. Sustav je uhodan i funkcionira. Bazenima još nedostaje jedan dio tehnološke obnove. Radi se o hidroizolaciji iznad dvorana.

Novi parket vrijedan oko 450 tisuća kuna

Kad govorimo o prodoru vode u dvorane; gimnastičku dvoranu, judo dvoranu, polivalentnu dvoranu, istina je da krov godinama nije bio saniran. Radi se o većoj investiciji i obećano je da će do Uskrsa biti saniran krov, a da će se nakon natjecateljske sezone pristupiti obnovi devastiranog parketa u polivalentnoj dvorani. Novi parket košta oko 450 tisuća kuna, a nakon njegove nabavke uslijedit će iscrtavanje linija i završno “šminkanje”. Parket se postavlja u središnju polivalentnu dvoranu površine rukometnog igrališta.

Što se tiče hidroizolacije dvorana, ona je dovršena i zadnja kiša odlično je poslužila da vidimo jesu li radovi izvedeni kako treba. Pokazalo se da su nakon obnove krovišta sve dvorane potpuno suhe i da je hidroizolacija provedena kako treba. Sada smo već u postupku javne nabave za novi parket koji će biti spreman do blagdana Velike Gospe – kazao nam je Borozan.

Tisuće galebova “napada” krov

Osvrnuo se potom na jučerašnje prokišnjavanje krova iznad olimpijskog bazena.

– Radi se o “plivajućem” krovu bazenu. Tu imamo stalnu nezahvalnu situaciju koju rješavamo u hodu, a radi se o galebovima. Na tom se krovu u pojedinim danima zaustavi i nekoliko tisuća galebova. Na plivajućem krovu se nalazi folija i galebovi je probijaju. Mi redovito popravljamo foliju, no u lipanj je bio suh i vruć i galebovi su probili foliju krova na nekoliko mjesta. Te rupe se ne mogu detektirati do prve kiše. Sada smo vidjeli da krov na nekoliko mjesta prokišnjava u olimpijski bazen i to će biti brzo sanirano. Ne radi se o zahtjevnom zahvatu, osim što su u pitanju visinski radovi – kazao je Borozan za Dalmacija Danas, naglasivši da sanirani krovovi iznad dvorana nemaju veze s krovom iznad bazena.

Tako će nakon energetske obnove ovog Športskog centra već u drugom dijelu kolovoza biti dovršena i ona tehnološka. Za krov iznad samih bazena očito će plivači i dalje biti prepušteni na “milost i nemilost” galebova.