Krenula Viška regata: Više od 150 jedrilica krenulo je jutros iz Splita u prvu etapu

Organizatori su se potrudili da tri dana regatavanja ne prođu samo u nadmetanju na moru i jedrenju, već da ih obilježi i vrhunska zabava na kopnu

U petak ujutro iz Splita je prema otoku Visu krenula tradicionalna Viška regata.


Mnogi su s nestrpljenjem očekivali upravo tu Višku regatu krstaša koja ove godine u režiji splitskog Labuda te uz pomoć domocilnog kluba Vis, broji svoje 73. izdanje, i to sa startom prve etape u petak (20. listopada). Naime ta – mnogi je nazivaju muška regata – za većinu posada znači zatvaranje sezone podno jedara, drugima je odličan team building, trećima užitak regatavanja na dionici dugoj 28 nautičkih milja, četvrtima pruža mogućnost onih internih okršaja, dvoboja koji se vode između par jedrilica, dok ostalima jednostavno znači – užitak!

– Brzi smo mi brod, lagani, a nismo imali neke velike “rupe” bez vjetra, pa smo bez problema prvi stigli do Visa – koncizno nam je referirao jedrenje i pobjedu prve etape 73. Viške regate krstaša Rajko Kujundžić, kormilar jurilice “Molo Longo Tutta Trieste” inače slavljenici lanjske Viške regate.

Članovi riječkog kluba “Galeb” su  za samo dva sata i 9 minuta projedrili zadanu rutu od Splita do Visa, doduše skraćenu zbog slabog vjetra. Pa je flota od 155 jedrilica iz čak 12 zemalja, umjesto starta podno splitskog Sustipana, jedrila tek od Livke, južne uvale Šolte do 17 milja udaljenog Visa. Slabi levant, ipak je omogućio floti prolazak kroz cilj ispred “Češke vile” na samom ulazu u luku, gdje se drugo mjesto, sa pet minuta “kašnjenja” iza prvih, piše Slovencima  na palubi broda “Generali Assilina” skipera Sama Žvana iz kluba Mariborčanka, koji su također u svom jedriličarskom “book-u” imali trijumfe na ovoj omiljenoj regati “morskih vukova” za kraj sezone.

Treći su bili Crnogorci na “Black Mystery” Saše Kekovića iz hercegnovskog kluba “Jugole Grakalić”, dok je četvrti “Polet Furioso” Nikole Deškovića iz splitskog kluba “Labud”, organizatora ove fešte podno jedara koja okuplja preko tisuću jedriličara.


Organizatori  su se potrudili da ta tri dana regatavanja ne prođu samo u nadmetanju na moru i jedrenju, već da ih obilježi i vrhunska zabava na kopnu. Tako nam najavljuju iz Uvale baluni, uhodani “team” na čelu sa kapetanom Tonijem Mlikotom, direktorom ove regate koja  iz godine u godinu broji sve veću flotu. Budući se radi o vrhunskom sportskom natjecanju, jer treba se iskazati na navigaciji dugoj 28 nautičkih milja, prvo u petak (20. listopada) sa startom u 9 sati podno splitskog Sustipana pa kroz Splitska vrata prema cilju u luci Vis, te to isto ponoviti i u nedjelju samo u obrnutom smjeru.

No osim nadmudrivanja i sa protivnicima, a broji ih se već blizu 150 jedrilica, te i sa vremenskim uvjetima – za sada kiše nema na vidiku, samo juga – bit će i odlične zabave. Budući domaćini, stanovnici grada Visa, ali i cijelog otoka nekako upravo s ovom regatom koja ima i onaj prefiks – muška, okončaju turističku sezonu.– Potrudili smo se, uz muško jedrenje na moru, i za još bolji društveni život na Visu tijekom održavanja same regate. Već tradicionalno sve posade prolaskom kroz cilj, u hotelu Tamaris na samoj rivi čeka za okrjepu i mornarski fažol. Zatim, u petak s početkom u 19 sati, slijedi šesto Otvoreno prvenstvo Visa u dugom pušenju cigare, u Bejbija, a sve u organizaciji Cigar klub Mareva iz Splita. Subota je tradicionalno rezervirana za regatu koja se u trokut vozi u samoj viškoj luci, sa startom u 11 sati, a očekuju nas na rivi i brojne degustacije autohtonih viških i jela i pića, koje već godinama prirede učenici viške srednje ugostiteljske škole – niže nam Mlikota događanja, među kojima ne smijemo zaboraviti ni subotnju večernju zabavu koju režira Turistička zajednica Visa, gdje će biti za sve, i jedriličare i turiste, puno blaga za nepca ali i nastup domicilnih klapa.

Uz labudaše, svesrdnu organizacijsku podršku daje i Grad Vis, pa Turistička zajednica Visa, tvrtka ISSA Adria nautika odnosno Luka Vis, kao i članovi JK Vis.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0