Nakon izvrsno provedenog vremena na jezeru Inle, dvočlana i obiteljska ekspedicijska ekipa seli se u Novi Bagan, nadomak povijesnog drevnog grada u regiji Mandalay. Da ponovimo instant povijesno znanje. Bagan je od 9. do 13. stoljeća bio glavni grad Paganskog carstva. Smješten je na suhim središnjim ravnicama zemlje, na istočnoj obali rijeke Ayeyarwady, 145 km jugozapadno od Mandalaya. Na Baganskim je ravnicama, između 11. i 13. stoljeća, sagrađeno 4.446 budističkih hramova, pagoda i samostana, od kojih su i dan danas očuvani ostaci njih čak 3822.
Savjeti. Svi stranci prilikom dolaska u Bagan plaćaju porez od 20 USD ili 30.000 kyata. Za posjet hramovima se preporučuje nošenje hlača koje pokrivaju koljena i majica koje pokrivaju ramena.
E sad, pošto se radi o široko rasprostranjenom području, shvaćamo da to neće ići pješke, a zbog cijene nije dobra opcija ni tuk – tuk (popularno vozilo na 3 kola), stoga se odlučujemo na rent e-bicikle, za 10.000 kyata na dan (7 USD). Iako je nalik na skuter, on može voziti tek 40 km na sat i oko 50 km. U našem slučaju maksimalno 40 km, zbog težine. Sobu plaćamo 20 USD što je sasvim solidan smještaj za njihove prilike. Tako i izgleda, otmjeno, osim što je dijelimo s mravima, macaklinom i ptičicom tako divnog pjeva.
Kako smo na Inle jezeru navikli na uživanje s lokalnim ljudima bez turista, tako smo ležerno krenuli dočekati zoru na jezeru pred jednom divnom pagodom. Međutim kada se razdanilo, našli smo se okruženi stotinama kineskih turista. Jako bučnih. I… Bolje da ne napišem što mislim. Ukratko, trebalo nam je tri dana da biciklom obiđemo sve drevne pagode. U odličnom su stanju bez obzira što su mnoge bile poljuljane razornim potresom prije tri godine. Poseban fotografski dojam ostavljaju jezera i rižina polja pred nekima od njih.
I na kraju jedan dobar savjet za sve koji odluče posjetiti Bagan. Naime, svi autobusi vam dolaze zorom u Bagan, najčešće u Novi Bagan. To je mjesto s par tisuća stanovnika, nerijetko kilometar ili dva od vašeg hotela. Međutim, kada vas autobus iskrca usred ničega u 3 ili 5 ujutro, vi pojma nemate gdje ste. Oko vas se sjate taksisti s unaprijed dogovorenom pričom kako se nalazite sat ili čak dva od hotela, ovisno koliko koji ima bujnu maštu ili debeo obraz. Savjetujem vam da uključite google maps i pokažete im pravu udaljenost do hotela, da se malo zacrvene u obrazima. A ako nemate interneta, ponudite im 5000 kyata maksimalno. To je deset puta manje od cijene koju su tražili, pa će negodovati. Međutim, vi sjednite negdje na kavu i prebacite lopticu na njih da se oni nerviraju. Najkasnije za 30 minuta bit ćete u taksiju za vašu cijenu.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime