U podne je održana konferencija za medije Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Iznijeli su najnovije informacije o koronavirusu. Javnosti se obratio voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a dr. sc. Bernard Kaić.

Kaić je rekao kako je zabilježen još jedan sumnjivi slučaj u Hrvatskoj. Muškarac iz Dubrovnika koji je bio u Kini ima blage simptome pa su poslali uzorke na analizu, ali Kaić ne vjeruje da će biti pozitivan. Rezultati testova dvojice muškaraca iz Vinkovaca bit će poznati poslijepodne.

Najnoviji podaci govore da je u svijetu 20.606 oboljelih, a od toga 190 izvan Kine. Umrlih je 427. Na području Europske unije je 27 zaraženih.

Kaića su novinari pitali o autobusu punom turista iz Hong Konga. On je potvrdio da se ti turisti nalaze u Hrvatskoj, ali je rekao kako to nema veze jer Hong Kong nije u rizičnoj skupini zemalja.

“Gotovo je nemoguće da netko od zaraženih ne dođe u Hrvatsku”

Također, potvrdio je kako su i dvije turistice iz Kine koje su se ukrcale u Ljubljani u bus i preko Bregane ušle u Hrvatsku zdrave, ali pod nadzorom. Nemaju simptome bolesti. One se i dalje nalaze u Hrvatskoj.

“Što se tiče gripe, ove sezone nije visoka zaraznost. Jedna bolesna osoba zarazi dvije osobe. Prema najnovijim informacijama, koronavirus je puno zarazniji od gripe. Ako se brzo ne zaustavi zaraza u Kini praktički je nemoguće da bolest ne dođe u Hrvatsku”, rekao je Kaić.

“Ako se ovako nastavi iduća dva mjeseca, nemoguće je da netko od zaraženih ne dođe u Hrvatsku”, zaključio je Kaić i dodao da ipak ne treba paničariti, javlja Index.

Više pročitajte OVDJE.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime