U Zagrebu s 44 novozaraženih na nalaz se sada čeka samo 24 sata, što je osobito važno onima kojima je test potreban zbog prelaska granice ili odlaska u bolnicu. Kako nam stižu jesen i zima, bit će itekako važno brzo raspoznati je li riječ o koroni ili običnoj gripi. U Zavodu Štampar su spremni i već sada mogu istodobno testirati na oba virusa.

A mogućnost obrade puno većeg broja uzoraka povećat će se i dolaskom novog aparata krajem godine. Svakog dana u Zavodu Štampar obradi se do tisuću uzoraka na koronavirus. Radno vrijeme im je od sedam ujutro do jedan iza ponoći.

Već desetak dana unutar 24 sata nalazi su dostupni

“Dobro je, sad je jedno vrijeme bilo prilično teško kao što znate. Nalaze smo izdavali iza 48 sati, 72 sata, ali ponovno već desetak dana unutar 24 sata su nalazi dostupni i liječnicima i ljudima na njihove osobne mailove”, izjavila je za RTL Jasmina Vraneš, voditeljica Službe za kliničku mikrobiologiju NZJZ-a Dr. Andrija Štampar.

Pripremaju se za povećan broj uzoraka kada će u nadolazećim mjesecima uz koronu morati testirati i na gripu. Već sada imaju aparate, koji mogu iz jednog uzorka detektirati prisutnost više virusa. Do kraja godine očekuju novi uređaj koji će u 24 sata moći obraditi više tisuća uzoraka te će se odjednom moći detektirati i virus gripe i korone.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime