KORONA UTJEČE NA POKOPE Preminuli na današnji datum moći će se sahraniti na Lovrincu tek 2. siječnja 2021.

"Nažalost, radi se o povećanoj smrtnosti, na to ne možemo utjecati. Sličnu situaciju imali smo u siječnju 2017. Tada je takva situacija trajala mjesec dana, nadamo se da će i sada sve biti u redu"


“Prema izvješću KBC-a Split, u protekla 24 sata preminule su tri osobe; dvije muške osobe stare 69 i 55 godina i jedna ženska osoba stara 84 godine. Osobe su uz brojne komorbiditete bile pozitivne i na COVID infekciju. Na razini države preminulo je 68 osoba” – dio je današnjeg izvješća Stožera civilne zaštite, podaci o smrtnosti variraju iz dana u dan.


Ipak, posljednjih mjesec dana u Hrvatskoj, pa tako i Splitu, bilježi se nagli skok smrtnih slučajeva vezanih uz koronavirus. Kako doznajemo, preminuli na današnji datum moći će se sahraniti na Lovrincu tek 2. siječnja 2021.

Smrtnost veća nego 2017.

Za komentar smo upitali direktora Lovrinca, Petra Bilobrka.

– Nažalost, radi se o povećanoj smrtnosti, na to ne možemo utjecati. Sličnu situaciju imali smo u siječnju 2017. Tada je takva situacija trajala mjesec dana, nadamo se da će i sada sve biti u redu. Svakako, smrtnost je nešto viša nego u 2017., a u odnosu na 2019. imamo oko 100 ukopa više. Statistiku oko smrtnosti ne valja donositi na tjednoj ili čak mjesečnoj osnovi, jer tu zaista utječe puno čimbenika, relevantne podatke možemo dobiti tek na temelju cijele godine – kazao nam je Bilobrk.

Pojasnio nam zašto je zašto se u jednom danu ne može obaviti više ukopa.

Dostojanstveni ukop

– Dan je kratak u ovom dijelu godine, dnevno imamo 7 do 8 pokopa. Cijela procedura traje; od pripreme, iskopa, pripreme grobnice. Svatko zaslužuje dostojanstven pokop i uvijek ćemo se držati standarda – zaključuje Bilobrk.

S obzirom na nagli pad oboljelih posljednjih desetak dana, za očekivati je i da će se broj smrtnih slučajeva vezanih uz koronavirus također uskoro početi smanjivati.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
2
Plač
14
Grrr
2
Molim?
1

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime