KORONA U ZADRU Za 50 osoba određene mjere samoizolacije, pozitivni Dimitrov, Ćorić i treneri Đokovića i Dimitrova

Zbog izvanredne situacije u Opću bolnicu Zadar poslijepodne stiže ministar zdravstva Vili Beroš

Uz bugarskoga tenisača Grigora Dimitrova, pozitivni na test na koronavirus su i naš tenisač Borna Ćorić te treneri Novaka Đokovića i Grigora Dimitrova, rečeno je u ponedjeljak na izvanrednoj konferenciji za novinare Stožera Civilne zaštite Zadarske županije.


Jutros je testirano još 13 osoba te se čekaju njihovi rezultati, a za 50 osoba određene su mjere samoizolacije. U samoizolaciji su zbog bliskog kontakta s oboljelim tenisačima i zadarski župan Božidar Longin te zamjenik gradonačelnika Zadra Branko Dukić, rekao je epidemiolog Alan Medić.

Oboljeli su u dobrom stanju, a na novinarski upit zašto tenisači po dolasku u Zadar nisu testirani, Medić je odgovorio kako je u trenutku kad je bio organiziran turnir epidemiološka situacija bila dobra.

“Oni su došli tu iz poslovnih razloga, mi nismo mogli sve testirati. Ništa nije išlo protiv pravila struke. Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Nacionalni stožer donijeli su preporuke, no hoće li ih se svi pridržavati, to je druga stvar. Tamo je bilo dezinfekcijskih sredstava, no jeste li ih vi nanijeli i odlučili se slikati s tenisačem, to je vaša osobna odluka”, kazao je.

Medić je naglasio da su sinoćnja testiranja odrađena na privatan zahtjev sportaša te su ih sami platili. Osobe koje su bile u bliskom kontaktu s tenisačima, bilo da se radi o rukovanju ili razgovoru duljem od 15 minuta pri razmaku manjem od metar i pol, upućene su u samoizolaciju.

Ljudi koji su bili na terenima, tribinama, na distanci, koji su prolazili pored njih ne trebaju u samoizolaciju i ne trebaju brinuti za zdravlje, poručio je Medić.


Samoizolacija važnija od testiranja

Istaknuo je i kako je djeci koja su boravila na terenima ŠC Višnjik preporučeno da ne idu u školu, a ako roditelji nisu sigurni neka nazovu epidemiologe.

“Ako netko ima simptome, sigurno će biti testiran, a ostali idu u samoizolaciju koja je važnija od samog testiranja jer nalaz može biti lažno negativan samo dan nakon kontakta”, napomenuo je.U Zadru je osposobljena karantena za dvojicu stranih državljana. Dosad su testirane 22 osobe, a do kraja dana testirat će se ih još desetak.

Ćorić se vraća u Zagreb osobnim automobilom, a hotel u kojemu su bila dvojica stranih državljana pripremljen je na ovakvu situaciju. Osigurat ćemo brzu dijagnostiku u turističkim ambulantama, kaže Medić.

U zadarskoj Općoj bolnici od danas su zabranjene posjete, kao i svim domovima za starije osobe na zadarskom području.

Očekivali smo ovakvo što, mi smo turistička zemlja, moramo biti spremni da ćemo imati povremene infekcije. Na nama je da što prije uhvatimo izvor zaraze i kontakte i nastavimo dalje normalno živjeti. Najvažnija je socijalna distanca od jednog i pol metra i bez rukovanja. Trebamo opet malo dići granice i paziti jedni na druge kao u prvoj fazi epidemije, ustvrdio je.

Zbog izvanredne situacije u Opću bolnicu Zadar poslijepodne stiže ministar zdravstva Vili Beroš.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime