U studenom prošle godine imali smo priliku prisustvovati snimanju putopisa u režiji korejske TV mreže Educational Broadcasting System (EBS). Uhvatili smo ih drugoga dana njihovog boravka u Splitu, a dva mjeseca nakon snimanja video je objavljen i dostupan na YouTube kanalu.

Podsjetimo, snimateljsku ekipu je u Hrvatsku dovela zagrebačka nevjesta Nam Mi Jeong. Ona je zaslužna što je 2013. godine po prvi put u naše krajeve došla korejska televizijska ekipa i napravila višednevni izlet od Zagreba preko Plitvica, Splita i na koncu Dubrovnika. Tada su tri najpopularnije korejske glumice i glumac otkrivali naše prirodne ljepote i bogatstvo naše baštine. Zahvaljujući Nam, koja svu svoju energiju troši kako bi promovirala svoju drugu domovinu, događa se porast korejskih gostiju u svim gradovima koje su njihove televizijske ekipe posjetile.

U studenom je Nam napravila svu pripremu za sveučilišnog profesora balkanske povijesti Kim Chul Mina, zaljubljenika u Hrvatsku i zemlje koje nas okružuju. Kim tumači lik znatiželjnog putnika koji otkriva ljepote Hrvatske korejskim gledateljima. Ovaj profesor sa Sveučilišta u Seulu nam je, na tečnom hrvatskom jeziku, kazao kako je još za vrijeme prvog mandata Stjepana Mesića promovirao Hrvatsku svojim sunarodnjacima. Dovodio je tadašnjeg hrvatskog predsjednika u Koreju i organizirao različita događanja na kojima je pokazivao ljepote Hrvatske.

Čast da budu lokalni vodiči Kimu u Splitu su dobili djelatnici agencije Gecko Tours Split, a njihov je vodič, rodom Getanin, ugostio Kima kod svoje obitelji, objasnio mu lokalne običaje i način života te mu spremio lokalni specijalitet “ciple u škrovadi s krumpirima”. Osim što je imao priliku kušati lokalnu kuhinju s jednom od rijetkih preostalih obitelji u Palači, Kim se upoznao i s klapskom pjesmom na Vestibulu te se zasladio rafiolima iz najstarije splitske slastičarne “Tradicija”.

Snimatelj Jung Seok Ho i redateljica Park Sunyeon su nam kazali da je priprema za sami dolazak u Hrvatsku trajala nešto više od četiri mjeseca te da je ovo, unutar tri godine, treći put da dolaze snimati u Hrvatsku. Snimanje će trajati dvadeset dana, a koncept je napravljen da se prikažu tri zemlje bivše Jugoslavije. Snimateljska ekipa prati svoga vodiča Kima od Slovenije preko Hrvatske do Crne Gore. Hrvatska će biti zastupljena u dvije epizode, a Slovenija i Crna Gora će dobiti po jednu epizodu u trajanju od pedeset minuta. Kako Korejci, za razliku od nas Hrvata, vjeruju nacionalnoj televiziji, mjesta koja će biti zastupljena u ove dvije epizode zasigurno će profitirati na njihovom tržištu.

Još jednom valja naglasiti da svega ovoga vjerojatno ne bi ni bilo da nema korejskih zaljubljenika u Hrvatsku; Nam koja je u Zagrebu već više od dvadeset godina te sveučilišnog profesora Kima koji se od kraja devedesetih trudi uvjeriti sunarodnjake koji je raj daleka im Hrvatska.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime