U Novom danu N1 televizije gostovala je izvršna koordinatorica Povorke ponosa Ana Urlić koja je objasnila što žele poručiti ovogodišnjom Povorkom ponosa u Zagrebu.

“Novost je da ćemo krenuti s Markova trga, što znači da nećemo tamo biti slučajno. Stajat ćemo ispred Sabora, Vlade i Ustavnog suda kako bismo zatražili, zahtijevali da se izmijeni nepravedno ustavno ograničenje iz 2013. godine jer smatramo da jedino tako možemo dovesti do jednakopravnosti svih obitelji”, istaknula je Urlić.

“Ovo je najdugovječniji politički prosvjed u Hrvatskoj”, kaže i dodaje: “Dugine obitelji postoje, žive svoje živote, dio smo društva od pamtivjeka. Znamo da su društvena pravda i napredak spori i zato ćemo se nastaviti boriti.”

Kazala je i koji su sljedeći koraci u njihovoj borbi.

“Posvojenje je svakako sljedeći korak. Samo je pitanje vremena da se sva ta prava kod nas izjednače i ono što ćemo zapravo mi danas zahtijevati jest da izmjenom Ustava spriječe cijele ove procedure koje su se događale u procesu udomljavanja”, kaže.

Što žele pokazati Povorkom ponosa? “Taj dan želimo pokazati koliko nas različitih ima, pokazati da možemo biti sigurni taj dan, jer nam se sve ostale dane u godini poručuje da smo na margini, da ne pripadamo ovom društvu, a mi želimo svima njima pokazati da smo tu”, kazala je i dodala kako je situacija u Zagrebu možda bolja, ali kako im se svakodnevno javljaju ljudi iz manjih mjesta, poput Imotskog i Otočca koji su u strahu.Istaknula je zabrinjavajuću činjenicu kako je – prema njihovom istraživanju – 70 posto LGBTQ osoba doživjelo maltretiranje, a jedna trećina se samoozljeđivala. Ističe i kako se državne institucije ne trebaju baviti LGBTQ osobama, već gorućim problemima u našem društvu.

Povorka se održava u skladu sa svim epidemiološkim mjerama, dijelit će i maske, a osiguran je i veći broj zaštitara.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime