Stanovnici u naseljima Sevid i Vinišće, nakon uspješne suradnje Vodovoda i kanalizacije Split i Općine Marina s Hrvatskim vodama i Vodovodom Šibenik te dvogodišnjih radova, dobili su pitku vodu u svoje domove napajanjem iz rijeke Krke, a istodobno su realizacijom ovog projekta stvoreni uvjeti za dovod vode na otoke Drvenik Veli i Drvenik Mali.

Investicija je to ukupne vrijednosti cca 8,26 milijuna kuna u sklopu koje je izgrađen magistralni vodoopskrbni cjevovod, odnosno spoj južnog dijela vodoopskrbnog sustava općine Marina s vodoopskrbnim sustavom Šibenika vrijedan 5.56 milijuna kuna koji je sufinanciran bespovratnim sredstvima EU, a ostatak sredstvima Hrvatskih voda i Općine Marina.

Uz to, izgrađena je i sekundarna vodoopskrbna mreža gornjeg naselja Sevid (Podkosa i Sevid Gornji) ukupne investicijske vrijednosti 2,7 milijuna kuna, koju je financirala Općina Marina iz proračuna i Vodovod i kanalizacija Split iz naknade za razvoj.

Ukupna duljina magistralnog vodoopskrbnog cjevovoda koji je spojio vodoopskrbne sustave Marine i Šibenika iznosi cca 4.460 metara, a čine ju dionica u Splitsko-dalmatinskoj županiji duljine 4.205 metara te manja dionica u Šibensko-kninskoj županiji duljine 255 metara. Izgrađena je i vodosprema VS Sevid II s pripadajućim cjevovodima kao preduvjet za spoj Sevida s magistralnim cjevovodom.

U sklopu sekundarne vodoopskrbne mreže gornjeg dijela naselja Sevid izgrađen je kolektor duljine 2.230 metara.

Kako bi došlo do realizacije cjelokupne vodoopskrbe na ovom području, trebalo je steći preduvjete kroz izgradnju cjevovoda sa šibenske strane Supnjak – Kanica – Dvornica – Sevid u dužini od 11 kilometara u suradnji s Vodovodom Šibenik. Vrijednost investicije iznosila je 19 milijuna kuna, od čega su Hrvatske vode financirale 11 milijuna kuna putem Hrvatske banke za obnovu i razvoj, a ostatak Općina Marina i Općina Rogoznica u jednakim iznosima (po 50%).


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime