Podijelite
 • 263
 •  
 •  
 •  
 •  
  263
  Shares

Zahvaljujući suradnji Grada Splita i Udruge “Vasko Lipovac” skulptura Vaska Lipovca danas je postavljena na travnjak uz križanje Ulice slobode i Mažuranićevog šetališta pokraj Doma mladeži.

Grad Split preuzeo je umjetničku skulpturu od Udruge “Plavo stablo” u svrhu postavljanja, prezentacije, čuvanja i održavanja. Početak je to zajedničkog djelovanja na jačanju prisutnosti djela Vaska Lipovca u Splitu, ali i ostalih umjetnika ovog grada.

Večeras u 20.30 sati obavljen je simboličan čin postavljanja stabla na kojeg je došlo mnoštvo građana, a glazbeni dio večeri začinjen je koncertima TBF-a i Justin’s Johnsona.

Lipivac: Cilj je pojačati Vaskovu prisutnost u Splitu

Mario Lipovac, umjetnikov sin i voditelj Udruge VAL, sretan je što je stablo konačno vraćeno Splićanima.

– Stablo će sada puno više plijeniti pažnju ljudi koji prolaze pored ovog vrlo frekventnog raskrižja. Mislim da je zgodna i simbolika blizine Doma mladih.

Ovo stablo je prvi korak u postizanju sporazuma s Gradom jer nam je cilj pojačati Vaskovu prisutnost u Splitu. Želimo da se njegov ukupan fundus smjesti u prikladnu galeriju u kojoj bi mogli prikazati sve što imamo – kazao je Lipovac.

FMFS se pridružio obilježavanju povratka javne skulpture “Plavo stablo” na splitske ulice
tako da se na Bačvicama večeras ponovno prikazao animirani film “Biciklisti” u kojem je Veljko Popović oživio likove ovog omiljenog umjetnika.

– Film je na Animafestu u Zagrebu dobio nagradu kao najbolji hrvatski film. Film je ušao u sve vodeće svjetske festivale i drago mi je da se večeras ponovno prikazuje na FMFS-u – komentirao je Lipovac.

Opara: Nova stranica u vrednovanju vrhunskog umjetnika

Ponovno postavljanje Lipovčevog Plavog stabla u Split komentirao je gradonačelnik Andro Krstulović Opara.

– Ovo je najava drugačijeg odnosa prema kulturi i umjetnosti, ali i prema nečemu drugome, a to je da je ovo stablo izniklo na mjestu koje je izmišljeno za njega. Tu je Dom mladeži, ovdje je medijska kultura, križanje grada. Stablo je izniknulo ovdje kao želja dobrih ljudi, prijatelja i entuzijasta da se tu i dogodi. Tumačite kao znak i prekretnicu, kako god. Vidite veselje ljudi, to je potvrda da je ovo važan događaj.

Hoće li Split u skoroj budućnosti izgledati još moderniji?

– O, da. Just watch me! Ovo je nova stranica u vrednovanju našeg vrhunskog umjetnika koji se vezuje s brendom zvanim Split. Mi idemo prema brendiranju, o tome smo dugo vremena razgovarali i znate da sam kao ravnatelj Muzeja prije nekoliko godina organizirao samostalnu izložbu Lipovčeve umjetnosti kod Meštrovića i da znam to raditi.

Na pitanje zašto mjesto postavljanja nije javno raspravljeno, gradonačelnik je rekao da to nije spomenik i da nema mjesta raspravi.

– O umjetničkoj instalaciji je prije svega odlučila udruga Vaska Lipovca i mi koji se u to razumijemo – zaključio je gradonačelnik.Podijelite
 • 263
 •  
 •  
 •  
 •  
  263
  Shares

Komentiraj

Napišite komentar

* Obvezno potvrditi GDPR

*

Slažem se

Upišite svoje ime