KOMUNIKACIJA NIJE ZAUSTAVLJENA Potencijal društvenih mreža u razvoju poduzetništva u vrijeme korone

"Dok se (s iščekivanjem) osluškuju sljedeći potezi i najave gospodarskih mjera ovih dana, mislim da smo svi suočeni s novim izazovom: rada na daljinu"

Korona je ovih dana svuda oko nas: bilo da upalite TV, prelistate portale, društvene mreže,… svuda oko nas. Svijet kakav smo poznavali prije mjesec dana, danas je potpuno drugačiji. Svjetska ekonomija naočigled usporava, baš kao i hrvatsko gospodarstvo. Tek što smo se izdigli i bilježili blagi rast BDP-a, uložili u turizam (gotovo cijela Dalmacija) suočili smo se s novom (potencijalnom) ekonomskom krizom.


Velikom dijelu poduzetnika onemogućen je rad (preporuke Nacionalnog kriznog stožera) a troškovi (fiksni) i dalje ostaju. I dok s jedne strane čuvamo zdravlje i nastojimo usporiti i spriječiti širenje virusa, s druge strane imamo rastući procijep ekonomske krize. U smislu kriznog upravljanja i ove mjere – pod tim mislim ekonomske mjere- trebaju se također pokrenuti i to odmah- bez zadrške! Pri tom, nemam nikako namjeru kritizirati – već motivirati! Međutim, dok se (s iščekivanjem) osluškuju sljedeći potezi i najave gospodarskih mjera ovih dana, mislim da smo svi suočeni s novim izazovom: rada na daljinu!

“Ispričajte svoju poduzetničku priču i svoju motivaciju”

Naša administracija, nakon godina prijedloga i preporuka-gotovo preko noći – prešla je na učinkoviti on-line rad. ‘Škola za život’ profunkcionirala je- gotovo za nekoliko dana! Informacijske i komunikacijske tehnologije odigrale su svoju ulogu. “Društveno distanciranje” preporučuje izbjegavanje (smanjenje) fizičkog kontakta ali nije zaustavilo komunikaciju. Društvene mreže- više nego ikad- preuzele su komunikacijsku ulogu. Što to zapravo znači za malo i srednje poduzetništvo?

Bez obzira na uslugu koju pružate i koliko ste ranije bili aktivni na društvenim mrežama, čak i ako niste imali ‘profil’ na Instagramu i Facebooku- otvorite ga. Neizvjesnost vas muči iz dana u dan- strah? Nemojte se povući! Pišite o tome! Predstavite svoj posao na društvenim mrežama – približite se potencijalnim klijentima. Ispričajte svoju poduzetničku priču i svoju motivaciju. Podijelite je sa svojim pratiteljima- komentirajte na storyima. Dijelite pozitivne priče i motivacijske misli koje vas inspiriraju. I ono najvažnije, koliko je moguće, prebacite svoju uslugu online- organizirajte poslovanje- ponudite besplatnu uslugu i/ili popuste- pokažite humanost i suosjećanje i reakcija neće izostati. Ako ste u mogućnosti donirajte – uključite se u humanitarne akcije i dajte podršku. Ako imate mogućnost u svom poslu: ponudite online webinare putem Skype-a ili pak pričajte o svom poslu putem FB Live-a ili IGTV-a.

Ostvarivanja komunikacije s potencijalnim klijentima

Ako niste do sada- evo prilike da pokušate! Teme i ne moraju biti nužno vezane uz posao već nevezane teme kojim održavate komunikaciju sa svojim pratiteljima. Dijelite pozitivne misli i pozitivnu energiju. Story o tome što čitate, kuhate – u potpunosti je prihvatljiv. Jer negativna energija se pobjeđuje širenjem pozitivnih emocija!

Stoga iskoristite ovo vrijeme tako da kapitalizirate potencijal održavanja komunikacije sa svojim korisnicima usluge (pratiteljima) i ostvarivanja komunikacije s potencijalnim klijentima, možda i identifikacije potencijalnih novih tržišta. Samim time radite na sebi i radite na svom biznisu kojem se omogućava kontinuitet kroz online komunikaciju. I ne zaboravite, sve prolazi- i ovo će proći! Do tada- ostanite pozitivni u svakom pogledu!
Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
1
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime