Komižani su ove godine bili dobri pa im je njihov nebeski zaštitnik, sveti Nikola, podario stabilno vrijeme na Dan grada. U skladu s tradicijom starom nekoliko stotina godina, Komižani i njihovi gosti danas će obilježili blagdan Svetog Nikole paljenjem broda.

Ovaj svetac zaštitnik je ribara, pomoraca i putnika. Kolone vjernika nešto prije 10 sati uputile su se prema crkvi sv. Nikole, a obred spaljivanja broda obavlja se na Musteru, lokaciji udaljenoj dvadesetak metara sjeverno od crkve. Inače, pepeo izgorenog broda redovito se koristi za blagoslov novoizgrađenih brodova. Najribarskiji grad na Jadranu ponosi se svojom tradicijom što znači da se obred događa čak i za vrijeme nevremena.

Nakon rituala spaljivanja uslijedit će procesija s kipom Sv. Nikole.

Nagrada udruzi Palagruza

Spaljivanje broda kulminacija je jednotjednog programa proslave blagdana sv. Mikule i Dana grada Komiže. U 9 sati održana je svečana sjednica Gradskog vijeća Komiže u Galeriji “Boris Mardešić”.

U 17 sati u Komuni slijedi otvaranje izložbe “Brodogradnja za mlade” – Udruge Palagruza, a od 17 do 20 sati na boćalištu – će se održati Turnir parova “Sv. Mikula 2019”. U 21 sati u Spomen domu počinje koncert Đanija Stipaničeva.

07.12. subota
09:00 Komuna – Radionice za mlade “Ofalkono gajeta – od kolumbe do idra” – Udruga Palagruza
10:00 Lukobran – Start regate “Sveti Nikola za samce i dvojce 2019.” – JK Mornar
15:00 Komuna – Riva sv. Mikule – Radionice za mlade “Krocul” – Udruga Palagruza
17:00 Boćalište – Finale Turnira parova “Sv. Mikula 2019.” – BK Komiža
20:00 Spomen dom – Svečani koncert povodom 40 godina organiziranog klapskog pjevanja
na otoku Visu

08.12. nedjelja
13:00 Planinarska kuća Sveti Andrija – Dani planinara otoka Visa – tradicionalni fažol – HPD Hum

Tonka Ivčević, gradonačelnica Komiže

– Obilježavanje sv. Nikole protječe u skladu s tradicijom, kako to radimo već dugi niz godina. Svetkovina i dani sv. Nikole počela još 1. prosinca. Ono što je posebno za ove dane je da u njima sudjeluju sve udruge s otoka. Svi daju svoj doprinos i uvijek se osjeća jedno zajedništvo među ljudima.

To je posebna vrijednost i sveti Nikola nas na neki način zbliži svake godine iznova – rekla nam je gradonačelnica Komiže Tonka Ivčević.

U redu za spaljivanje…

Komižanin Petar, čiji je brod lani spaljen, pobliže nam je pojasnio ovu tradiciju spaljivanja brodica.

– Ovo je jedan prastari običaj. Pripreme počnu večer prije blagdana sv. Nikole, skupe se ljudi, donesu drva, donesu brod ispred crkve i namjeste ga. Kada sve završi, kad se postavi brod, slavi se. Paljenje broda predstavlja ribarsku žrtvu da ih sv. Nikola čuva.

Neki povjesničari su iznijeli teze da komiška tradicija i nije najsretnija jer su se, kako kažu, na ovaj način izgubile neke autohtone vrste brodica. Naš sugovornik je to demantirao:

– Nisu se izgubile jer već nema falkuša koje se mogu paliti. One su nestale jednostavno jer više nisu u funkciji. Palili su se jer brod nije mogao trajati prije 10 godina, nije bilo plastike, samo drvo. Uvijek je bilo brodova koji su se mogli paliti, sigurno se nisu izgubili radi ovog običaja – zaključuje Komižanin.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime