KOLUMNA ŽANE PAVLOVIĆ “Strašno je živjeti u sredini kojoj ne vjerujete u one koji bi vas trebali zaštiti”

"I opet se šuti jer nema povjerenja u sustav kažnjavanja, jer su kazne preblage i sudski postupci traju godinama, a počinitelji iz „uglednih“ obitelji dobivaju preblage kazne ili prolaze nekažnjeno"


Na pisanje ove kolumne potakao me događaj trostrukog ubojstva u Splitu. Za trostruko ubojstvo sumnjiči se osoba koja je, nagađa se, u osvetnički pohod krenula radi maltretiranja brata i svoje obitelji.


Na društvenim mrežama, u veoma kratkom vremenu, napravljena je grupa podrške kojoj se pridružio veliki broj korisnika. Masovna potpora osumnjičenom za trostruko ubojstvo može značiti samo jedno, gubitak povjerenja u institucije koje bi trebale zaštititi, a ne štite, koje bi trebale pomoći a ne pomažu. Osveta se želi prikazati kao herojstvo i borba za pravdu. Zar smo zaboravili da je osveta svjesno činjenje štete drugome? Osvetom se pokušava uzvratiti nanesena bol, uvreda, neki gubitak ili štetan čin. Osobe koje se osvećuju prvenstveno su motivirane vlastitim shvaćanjem pravde i osjećajem bijesa izazvanim činom koji nastoje osvetiti. Činom osvete vjeruju da će ti osjećaji nestati ako se uspostavi svojevrsna ravnoteža i počinitelja kazne na isti način. Međutim, osvetnički mentalitet i uzvraćanje udarca vode samo jednom, vode nasilju. Oružje i nasilna represija ne donose rješenje problema već stvaraju nove i još veće probleme.

Glavni državni odvjetnik sjedi uz optuženika za  kaznena djela

Nažalost, živimo u društvu u kojem većina ne vjeruje u pravosudni sustav i u to da će oni koji su počinili kaznena djela za njih odgovarati. Zašto? Jer smo svjedoci brojnih primjera koji idu u prilog tome. Živimo u društvu gdje šest nemoćnih starijih ljudi izgori u požaru, u kojem se kazna za hladnokrvno ubojstvo smanjuje, u kojem su dileri poznati policiji i slobodno dostavljaju drogu, a glavni državni odvjetnik sjedi uz optuženika za kaznena djela. I nikom ništa osim produbljivanja nepovjerenja, ogorčenosti i osjećaja nesigurnosti dok frustracija i nezadovoljstvo rastu.

Nedavno sam pisala o poražavajućoj statistici koja govori da jedna od tri žrtve nasilja nikome neće reći da je zlostavljana. I opet se šuti jer nema povjerenja u sustav kažnjavanja, jer su kazne preblage i sudski postupci traju godinama, a počinitelji iz „uglednih“ obitelji dobivaju preblage kazne ili prolaze nekažnjeno. Počinitelji postaju žrtve. U ovom slučaju svi smo žrtve. Neki s manjim a neki a većim posljedicama.

Odgovor na organizirani kriminal ne može biti uzimanje automatskog oružja u ruke

Strašno je živjeti u sredini kojoj ne vjerujete, ne vjerujete  u one koji bi vas trebali zaštiti. Uvuče vam se strah u kosti i ne izlazi. Baš kao i izgubljeno povjerenje koje je teško vratiti. „Uzimanje pravde u svoje ruke“ može izgledati kao generalna katarza kojom je pravda zadovoljena, ali zapravo je nasilje koje lako može izmaknuti kontroli. „Pravednost nasilja“ uvijek je put bez izlaza a njena cijena je previsoka. Ukoliko želimo izaći s ovog puta  i uzeti kontrolu nad svojim životom, mijenjamo sustav, zakone, pravilnike, političare, nesposobne i sve ono što ne funkcionira. Odgovor na organizirani kriminal ne može biti uzimanje automatskog oružja u ruke već zajedničko djelovanje institucija u koje moramo vratiti povjerenje. Povratak povjerenja ili povratak u vrijeme „oko za oko, zub za zub“?

Birajmo.Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

1 KOMENTAR

  1. nosim objavu s jednog facebook profila:
    “Hrvatski zakonodavac” zaštitio je kriminalce,dilere,ratne i ine profitere štiteći tako SEBE I ONE KOJI SU IH POSTAVILI TU GDJE JESU .. … PA se onda čude što je netko uzeo pravdu u svoje ruke ..Jer zakon je tek SLABI pokušaj civilizacije,nacije , da ZAŠTITI MORALNE,LJUDSKE,ETIČNE,POVIJESNE, I DRUGE VRIJEDNOSTI.. Kod nas je očito drugačije .. Kod nas ZAKONI SLUŽE DA SE TE ISTE VRIJEDNOSTI UNIŠTE DO TEMELJA … Kad netko pođe s AUTOMATSKOM PUŠKOM oduzeti živote onima koji ugrožavaju njegov život,živote njegove obitelji ,NEPOVREDIVOST DOMA I OBITELJI onda je to SASVIM SIGURAN ZNAK DA JE VRAG ODNIO ŠALU.. I u njegovu životu a i u društvu općenito ..Pri tome je svjestan , naravno, kakva ga i STIGMA I KAZNA čekaju.Pa opet, pomirio se s time, jer u strahu je najgore živjeti .. A tko je kriv za taj strah ? Samo oni koji mu zlo nanose?? Krivlji su oni KOJI SU TO ZLO DOZVOLILI čime ga tako i jačaju i potpomažu… Jer da u ovoj LIJEPOJ NJIHOVOJ ima iti malo pravde,zakona, ma ičega do ovog sasvim sigurno ne bi ni došlo .. Mladić na početku svog života,karijere, na izvoru svih ljepota koje bi mogao i trebao proživjeti ostavlja sve to… ZAŠTO ?? PITAM IZ SVEG GLASA ZAŠTO ? ZAŠTO MAJKU VAM JEBEM ?? Zato što nije želio živjeti u ULICI,GRADU SVIJETU u kojem ne može mirno ni slobodno hodati,raditi,voljeti,uživati… I onda je rekao : ” Ako ne mogu ja onda neće ni oni zbog kojih ne smijem ni ja ni mnogi oko mene !” Suznih očiju ČETITAM TI NA TOJ ODLUCI HRABRI,MLADI ČOVJEČE! Žrtvovao si svoju slobodu,mladost,budućnost da bi mnoge oslobodio straha i ovisnosti.. Za mene nisi zločinac već heroj ..ZLOČINCI SU ONI KOJI TE SVOJIM POSTUPANJEM NATJERAŠE NA TO .. Kao i oni koji te svojim NEPOSTUPANJEM NATJERAŠE NA TO … TI SI HEROJ!!!!!!!!!!!!!!!! I TOČKA ! I POTPISUJEM DO SLOVA- te dodajem novinarima,psiholozima i svima koje ovaj sustav plaća da bi “savjetovali” naod kako rješenje nije uzeti ravdu u svoje ruke .. O D J E B I T E !!!! Vi živite u paralelnom svijetu i to na NAŠ RAČUN..

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime