Na uličnu vrevu tiho pada mrak,samo se planine još grimizno žare. Kako siromašni moraju biti ljudi koji sada u dimu cigareta raspravljaju o osobnim dohodcima, o odjeći i automobilima, upravo sad, kad se planine žare u zalazećem suncu.” – Nejc Zaplotnik

Svojom iskonskom, nepatvorenom ljepotom, planine oduvijek privlače ljude. Ali, planine kriju i brojne opasnosti, pogotovo za one koji ih podcijene, a precijene sebe i svoje sposobnosti. Razlika između sreće i tragedije u planini vrlo je mala. Često smo svjedoci nesreća, stradavanja i akcija spašavanja u planinama koje nas okružuju, a na ovaj tekst me posebno potaknuo nestanak poljskog trail trkača na Biokovu za kojim je pokrenuta jedna od najvećih potražnih akcija, nažalost bez uspjeha.

Jedno od osnovnih pravila u planinarstvu je ”nikada sam u planinu” . U slučaju bilo kakve nezgode, partner u planini može pružiti pomoć ili je pozvati. Trail trčanje je sport, a planine su mjesto gdje se taj sport prakticira, tako da je čest odlazak u planinu dio trail trčanja. Nije uvijek lako naći nekoga tko bi se pridružio ili da je otprilike slične kondicije, pa nije rijetkost da trail trkači idu sami trenirati u brda. Kako je jedan od najvećih alpinista u povijesti, Reinhold Messner, rekao: ”sve je stvar kalkuliranog rizika”. A u tu kalkulaciju ulaze oprema, materijali i tehnologija za komunikaciju koji rizik znatno umanjuju. Veliku ulogu igraju iskustvo i fizička pripremljenost. Ništa ne može zamijeniti sigurnost odlaska u planinu u nečijem društvu, ali bilo da ste trail trkač ili planinar i odlučite sami krenuti u planinu, ovih 7 stvari bi trebali imati na umu, pogotovo ako se radi o području koje nije poznato:

  • Što je moguće bolje informirati se o dužini rute, visinskoj razlici, težini terena i napraviti procjenu trajanja prolaska planirane rute.  Da li ima kakvih punktova za opskrbu (voda, hrana), a ako je moguće saznati i kakva je pokrivenost signalom. Proučiti i alternativne pravce kretanja.
  • Pratiti vremensku prognozu i ponijeti opremu sukladno vremenskim uvjetima. Prognozu treba stalno provjeravati i za vrijeme boravka u planini.  • Od opreme obavezno imati prvu pomoć, astrofoliju, čeonu lampu s rezervnim baterijama, zviždaljku, vjetrovku, komad toplije odjeće, mobitel s punom baterijom (poželjno ponijeti i dodatnu bateriju). Poželjno je da je odjeća jarkih boja.
  • Ponijeti dovoljno tekućine i hrane.
  • Prije polaska obavijestiti nekoga detaljno o planiranoj ruti i o očekivanom vremenu povratka. Ukoliko dođe do promjene plana obavezno nekoga obavijestiti o promjeni. Poželjno je javiti se povremeno i reći lokaciju.

  • Danas postoje brojne aplikacije pomoću kojih druge osobe mogu pratiti naše kretanje, pa je svakako uputno koristiti i tu mogućnost.
  • U slučaju da se upadne u nevolje ne oklijevati nazvati HGSS.

I ne zaboravite, najsigurnija opcija je u društvu.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime