Mnogim ljudima je na spomen Kambodže prva asocijacija siromaštvo i nedavna (1975-1979.) krvava prošlost pod vodstvom Pol Potovih „Crvenih Kmera“. Smatra se da je od ruke tog režima stradala četvrtina populacije Kambodže. Međutim, dosta ljudi zanemaruje činjenicu kako je Kambodža nekada bila drugo najmoćnije carstvo svijeta (odmah nakon Kine), a njen grad Angkor najveći grad svijeta predindustrijskog doba (11-15 st).

Danas se ostaci tog grada, veličine današnjeg Pariza, mogu vidjeti u srcu kambodžanske džungle. Da bi obišli drevni grad Angkor, najbolja opcija je avionski let Zagreb – Bangkok. Povratne karte se ponekad mogu naći i za 1.500 kuna. Od Bangkoka do Siem Reapa u Kambodži putujete desetak sati, uz stajanje na graničnom prijelazu Krong Poi Pet. Tu možete napraviti vizu za 30 USD. Sami Siem Reap je klasični azijski turistički grad od nekih 150 000 stanovnika i dobra je baza za smještaj. Od Siem Reapa do ulaska u područje Angkora imate tek 4 kilometra, te je dobro uzeti vozača „tuk-tuka“ (popularno taxi vozilo na tri kola) za cjelodnevnu uslugu vožnje po toj ogromnoj lokaciji. Cijena: Ovisi o vašoj moći cjenkanja. Otprilike 15 USD.

Sama lokacija bi se mogla obilaziti mjesecima, preporučujem bar tri dana. Što je cijena ulaznice od 60 USD? Preporučujem da u Angkoru vidite bar ove tri lokacije: Angkor Wat, Angkor Thom i Ta Prohm. Angkor Wat je najveći vjerski objekt na svijetu i u njega je utrošeno više kamena nego za sve egipatske piramide. Nalazi se na nacionalnoj novčanici i zastavi. Angkor Thom je poznat po 216 Buddhinih glava na ogromnim tornjevima hrama Bayon, a hram Ta Prohm je cijeli zarastao u džunglu i proslavio ga je film Tomb Raider (2001.) s Angelinom Jolie u glavnoj ulozi.

Kad sve obiđete sjednite i promislite o životu. Shvatit ćete da je nekad najveće carstvo Azije tek kraljevsko majmuna među kamenjem u srcu džungle. A mislili su da su bogovi na zemlji. Dobra opomena da kapitaliziramo znanje 21. stoljeća u prosperitet i budućnost, a ne uništenje civilizacije. Da se ne bi dogodilo da i mi jednoga dana budemo „pronađeni u džungli“.

Ako vas ova tema zanima, pogledajte video Jurice Galića Juke, hrvatskog putopisca, fotografa, putnika i kolumnista Dalmacija Danas, te se (besplatno) pretplatite na njegov fantastični YouTube kanal!

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime