Pred 32.110 navijača u sjajnom ambijentu splitskog Poljuda Hrvatska nogometna reprezentacija je pobijedila Mađarsku 3:0 i došla nadomak plasmana na Euro 2020. Napokon utakmica bez drame i bez stresa u Splitu! Od samog početka bilo je jasno da je Hrvatska apsolutni favorit i da Mađari teško mogu do čuda na splitskoj ljepotici!

Nevjerojatno zvuči činjenica da je zadnja utakmica na Poljudu odigrana s Italijom 12. lipnja 2015. godine te da je do ove s Mađarskom prošlo čak 1582 dana bez reprezentativne utakmice na Poljudu! Ne umanjujući navijačku vrijednost i privrženost nijednog grada u Hrvatskoj, sumnjam da itko može stvoriti bolji dekor nego što to mogu navijači na Poljudu! I dijelom zbog njih igrači su cijelu utakmicu bili na visokom nivou (posebno prvo poluvrijeme kada su slomili Mađare) i znali su da se ne smiju opustiti niti jednog trenutka, a delirij navijača prilikom izlaska iz igre u 66. minuti našeg kapetana i jednog od najboljih igrača svijeta Luke Modrića dovoljno govori koliko Split voli naše Vatrene!

Zato je i jasno zbog čega su ulaznice planule doslovno u „tren“ kao i izjave naših Vatrenih koliko žele igrati u Splitu i da su svjesni da će biti nezaboravna atmosfera, dovoljno govori o dugogodišnjoj nepravdi HNS-a prema Splitu, ali eto, nekim puževim koracima ipak se ide na bolje (bar se nadam!). Ostaje vjerovati da ovo neće biti tek puki pokušaj zbog interesa politike ili bilo čega tome slično, već da u HNS-u pušu neki novi vjetrovi. I da se na Split u budućnosti ozbiljno računa!

Zanemarujući da su politički čimbenici ovdje odradili svoje, jedan čovjek zaslužuje da mu se Split nakloni – Zlatko Dalić. Naš selektor Dalić niti jednog trenutka od dolaska na kormilo reprezentacije nije skrivao koliko mu je značio Hajduk i koliko voli grad Split kao te koliko su mu pomogli u nogometnoj karijeri, ustrajući pri tome da Split mora i treba biti domaćin kako bi se ispravila dugogodišnja nepravda.

Pod velikom lupom javnosti bio je i grad Split budući da je isti događaj okarakteriziran kao visoko sigurnosnog značaja pa je tako u svezi ove utakmice u Splitu za potrebe organizacije bilo angažirano preko 1500 policajaca iz cijele Hrvatske uz više od 500 zaštitara.

Mnogi mediji su isticali veliku nazočnost policije na ulicama grada Splita, ali kad se uzmu u obzir sve okolnosti koje su prethodile ovom susretu i dugogodišnja netrpeljivost prema HNS-u, bolje da se nije ništa loše desilo jer bi to bila još jedna ružna poruka iz Splita i onda bi zbilja bilo upitno kad bi ikad više Split bio domaćin svojoj nacionalnoj reprezentaciji. Mišin evergreen „Ostani tu“ koja se orila pred kraj susreta bila je jasna poruka što Split i Dalmacija misle o svojoj reprezentaciji.Sjajna kulisa (usudio bih se reći najbolja na svijetu) koja i mrtve diže u život, veliki domoljubni naboj koji je naš selektor Dalić usadio našim nogometnim reprezentativcima te svjetska kvaliteta naših srebrnih nogometaša iz Rusije dovoljna su bila garancija da ćemo u Splitu gledati nogometnu rapsodiju. I jesmo! Bravo Vatreni!

Igrač utakmice – Split!Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime