Svakodnevica nam nudi različite izazove kad je sigurnost u pitanju a na koje uvijek moramo biti spremni, što ujedno znači i jako dobro obučeni.

Stručnjaci iz sektora sigurnosti (različiti aspekti sigurnosnih poslova) uz IT stručnjake danas se smatraju među najtraženijima u svijetu a definitivno su predviđeni kao poslovi budućnosti.

Posebice kad se uzmu u obzir činjenice globalnih sigurnosnih trendova poput migrantske krize koja je postala globalni problem svih država članica EU-a te sve izraženijih protuterorističkih mjera diljem svijeta pa je sve veća potražnja policijskih i vojnih kadrova kako u Hrvatskoj tako i u EU.

Spreman vojnik ili policijski specijalac garancija su uspješno posloženog sustava spremnog da se suoči s najvećim iskušenjima.

Stoga, u modernim vojno-policijskim obučnim sustavima među kojima se posebno ističu države poput SAD-a, Rusije ili Izraela, koji ulažu se sve veća sredstva u obuku i edukaciju najelitnijih postrojbi, najbolje su jamstvo za sigurnost građana, posebice kroz prizmu promptnosti rješavanja razno-raznih kriznih situacija. Tim više, zbog odlično postavljenih sustava obuka i empirijskih iskustava općenito, upravo su vojni i policijski instruktori iz tih zemalja među najcjenjenijima u svijetu. Vrijedi istaknuti da i hrvatski instruktori, posebice oni stasali u Domovinskom ratu, kasnije su svoju dodatnu vrijednost potvrdili kroz specijalističke obuke u SAD-u i drugim obučnim centrima te pri NATO-u, pa tako imaju posebnu težinu i izuzetno su cijenjeni u svijetu.Mnogi sportski stručnjaci i autoriteti preporučuju funkcionalne treninge snage s kombinacijom borilačkih vještina u svojim pripremama pa je tako u kombinaciji s borilačkim elementima funkcionalni trening postao moderni trend kojeg prakticiraju i mnogi profesionalni sportaši iz raznih sportova.

Tako je combat ili military drill postao važan sustav obuke mnogih elitnih postrojbi dok po standardima američkih specijalnih postrojbi i marinaca (US Navy Seals, SWAT) razvijaju se i programi obuke za moderne bodyguarde i ostale srodne poslove a koji se najčešće regrutiraju iz specijalnih policijskih i vojnih postrojbi (ili pak umirovljeni pripadnici) pa svoju daljnju izobrazbu potvrđuju na raznim obučnim kampovima diljem svijeta.

U Europi najpoznatiji obučni centri nalaze se u Izraelu i Poljskoj, među kojima se ističu EUSECA-European Security Agency, IBSA ali i sve eminentniji Combat jujitsu savez koji sve više regrutira bivše ili aktivne službenike raznih službi dok su instruktori većinom iskusni, provjereni i aktualni i(li) bivši pripadnici elitnih specijalnih postrojbi (uglavnom majstori jujitse, instruktori krav mage, kapapa, itd.).

Naravno, kompletna obuka je vrlo zahtjevna i sustavna, bazirana u više segmenata, pa kroz takve treninge kroz relativno kratko vrijeme (ovisno o stupnju znanja i stručnom podrijetlu-vojnik, policajac, civil, sportaš, itd.) se obučavaju novi pripadnici a najčešće su to policajci i vojnici, zbog njihovih vještina, stečenih i novih znanja te iskustva, dobivaju elitne poslove zaštite i sigurnosti od čuvanja VIP osoba (poznati glumci, pjevači, političari, biznismeni te njihove obitelji) do ratnih ili mirovnih misija na Bliskom istoku. Inače, u navedenim krugovima se izuzetno cijeni hrvatskog polaznika kako zbog ratnog iskustva iz Domovinskog rata i ustaljene discipline, vještine baratanja vatrenim oružjem te poznavanjem najefektnijih borilačkih zahvata iz jujitse koja je glavna vještina u rodovima policije i vojske.

Dakle, mogućnost vojnih ili „combat“ načina treninga je nekad bila tabu tema, ali danas u modernim trendovima treniranja, taj način je postao „in“, sve se više prakticira te se za iste treninge koriste razni termini ali je izuzetno učinkovit. Za sve instruktore je najbitnija stalna edukacija budući da se trendovi stalno mijenjaju jer što više znanja imaš, lakše je odabrati ono što tvom “klijentu” treba. Suštinski, kroz sve navedeno, tjelesna spremnost postignuta na razne varijacije treninga u svakom pogledu je na prvom mjestu a samim time i briga za naše zdravlje. Kvalitetan trening svakom sportašu je usmjeren na razvoj njegovih sposobnosti a vrijeme koje nađemo za redovit trening je naš najveći saveznik. Kvalitetna obuka za sve pripadnike službi sigurnosti te odlučno rješavanje svih kriznih situacija, jamac su snage svake države i sve većeg povjerenja građana.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime