Kolinda Grabar-Kitarović o Joeu Bidenu: “Od Hrvatske će se očekivati puno više nego ikada do sada. Biden će zahtijevati…”

"Trump nije ni poznavao naše područje"


Foto: HTV

Nova TV razgovarala je s bivšom hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović s kojom je analizirala inauguraciju američkog predsjednika Joea Bidena.


Kolinda Grabar-Kitarović kaže da je čestitala novom predsjedniku SAD-a.

– Jesam, poželjela sam sve najbolje, posebno ujedinjenje – kazala je i dodala kako je poželjela i da se obnove odnosi sa saveznicima.

– Događaji od prije dva tjedna prestrašili su i šokirali cijeli svijet – kazala je bivša predsjednica koja osobno poznaje Joea Bidena te su se više puta sastajali. Grabar-Kitarović kaže da je Biden više zainteresiran za vanjsku politiku te je podsjetila na njegove riječi da će Amerika voditi primjerom snage i snagom primjera.

Kaže i kako u Bidenovom mandatu očekuje veći interes za cijelu jugoistočnu europu te euroatlatski put.

Trump nije ni poznavao naše područje, Amerika mu je bila na prvom mjestu – kazala je bivša predsjednica.Prisjetila se i odnosa s Trumpom za koje kaže da su uvijek bili korektni te on nikad nije bio neugodan prema njoj ni Hrvatskoj, ali je činjenica da je bio nezainteresiran za BiH.

– Biden je drugačija osoba, puno je topliji, otvoreniji i uključiviji. On doista sluša što mu govorite. Uvijek će se staviti u cipele drugih ljudi – kazala je i dodala kako od njega očekuje veći angažman u euroatlantskim odnosima.Upitana je što se tiče BiH, kako Biden gleda na zbrku konstitutivnosti?

– Jako dobro poznaje stanje u BiH i poznaje povijest odnosa na području Europe. Okolnosti su se promijenile u međuvremenu, SAD-u bitno da BiH funkcionira, nadam se da će postati članica EU i NATO-a. Vjerojatno će Biden imati svoje inicijative i poslanike koji će razgovarati sa svim stranama. Od Hrvatske će se očekivati puno više nego ikada do sada, nego u vrijeme mandata Clintona i Obame. Biden će zahtijevati od Hrvatske prijedlog rješenja u poboljšavanju odnosa – odgovorila je bivša predsjednica.

Za kraj je komentirala inicijativu Tri mora koju je predstavio Obama, a očito će i Biden biti na tom tragu. Kaže da se Hrvatska treba više angažirati i prestati s ideološkim raspravama o toj inicijativi jer ona se bavi infrastruktoruom o čemu ovisi politička neovisnost ovih država.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
1
Hagić
0
Hmmm
1
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

1 KOMENTAR

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime