Svjetski dan beskućnika kao i svih proteklih godina, obilježava se 10. listopada. Navedenog dana, organizacije iz čitavog svijeta, na različite načine provode aktivnosti s ciljem senzibiliziranja javnosti za problematiku beskućništva.

Beskućništvo je, nažalost, rastući socijalni problem u Republici Hrvatskoj. Procjene o broju beskućnika u RH se kreću od 1.000 do 10.000 ovisno o definiranju pojma beskućnik. HMB procjenjuje da je po definiciji UN oko 2.000 apsolutnih beskućnika, osoba koje nemaju „krov nad glavom“ te borave na javnim mjestima i mjestima koja nisu namijenjena za stanovanje. Također, procjenjuje se kako je više od 10.000 relativnih beskućnika, koji imaju nekakav „krov nad glavom“, ali bez osiguranih osnovnih standarda zdravlja i sigurnosti.

U Hrvatskoj trenutno usluge smještaja pruža 13 prihvatilišta i prenoćišta u Splitu, Zadru, Rijeci, Kaštelima, Puli, Zagrebu, Karlovcu, Osijeku i Varaždinu te jedan hostelski smještaj Dubrovniku. Ukupni smještajni kapaciteti su za 450 osoba i nedostatni su za zbrinjavanje svih potrebitih, posebno u zimskim uvjetima.

Prihvatilišta i prenoćišta su protekle tri godine, zahvaljujući ministarstvu nadležnom za socijalnu skrb, razvijala i pružala i druge usluge (dnevni boravci, stambene zajednice, osposobljavanja za zaposlenje, pomoć i podrška u zapošljavanju i socijalnom uključivanju i dr.) s ciljem integracije i socijalnog uključivanja beskućnika, međutim programi prestaju 31. listopada zbog čega će mnogi koji nisu obuhvaćeni smještajem biti prepušteni ulici i sami sebi.

Jedan od trenutno najvećih problema je zbrinjavanje starijih korisnika, teže psihičkih bolesnih, osoba s intelektualnim teškoćama, ovisnika o alkoholu i opojnim sredstvima, mladih koji izlaze iz alternativne skrbi te osoba koje izlaze nakon dugotrajnog boravka u zdravstvenim ili nekim drugim institucijama.

Kao i prošle godine, ovogodišnji Svjetski dan beskućnika posvećujemo beskućnicima koji nisu obuhvaćeni smještajem, tzv. skrivenim beskućnicima kojih je najveći broj u Zagrebu, u koji dolaze i iz drugih područja RH zbog slabo razvijenijih socijalnih usluga.Još jednom ističemo kako je problematika beskućništva zaista kompleksan problem i potrebna nam je bolja suradnja svih sektora, potrebna nam je strategija za borbu protiv beskućništva, lokalne socijalne i stambene strategije, koordinacija zdravstvenih i socijalnih institucija sa pružateljima usluga, razvoj dodatnih usluga u manjim gradovima i prihvaćanje ETHOS tipologije beskućništva na razini RH.

Povodom Svjetskog dana beskućnika i ove godine organiziramo 13. Nacionalni susret o beskućnicima u Puli, 10. listopada 2019. godine s kojeg ćemo poslati poruke donositeljima odluka na svim razinama i hrvatskoj javnosti kako bismo ih potakli na prevenciju beskućništva i razvoj usluga koje će doprinijeti socijalnom uključivanju beskućnika.

Domaćin Susreta je Gradsko društvo Crveni križ Pula u partnerstvu s Udrugom Institut i Hrvatskom mrežom za beskućnike. Susret započinjemo u 9:30 sati, otvaranjem foto izložbe o skrivenom beskućništvu pod nazivom „Imam ime“ fotografkinje Snježane Bratanović, na Forumu u Puli gdje će prisustvovati predstavnici svih organizacija koje se bave problematikom beskućništva u RH.

Nakon otvaranja izložbe u Domu hrvatskih branitelja u Puli, na adresi Dobrilina ulica 4, od 10 do 17 sati održava se Edukativna konferencija o beskućništvu.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime