Kolarić: “Zagovarat ću da mjere budu strože nego što je najavljeno”

"Što dulje se čeka, mjerama treba duže da pokažu rezultate"


U posljednja 24 sata u Hrvatskoj je zabilježeno 3164 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a umrlo je 49 osoba, izvijestio je u četvrtak Nacionalni stožer civilne zaštite. Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas je ukupno 17.814, među njima su 1944 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 204 pacijenta.


O epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj, ali i o novim mjerama u Dnevniku N1 govorio je epidemiolog i član Vladina znanstvenog savjeta Branko Kolarić.

– U svakom slučaju su dobro došle mjere. Ja sam već od početka 9. mjeseca ulazimo s visokim brojevima u jesen. Što više zaraženih imamo, to imamo lošije ishode. Što dulje se čeka, mjerama treba duže da pokažu rezultate – kazao je Kolarić.

Bi li trebalo uvesti još dodatnih mjera?

– Ja sam za još neke mjere. Da se privremeno škole razmjesti, da se ide na hibridnu nastavu, da se zatvore sportske aktivnosti na 3-4 tjedna, pitanje ugostiteljskih aktivnosti – da se također zatvore na 3-4 tjedna – ističe Kolarić.

Kaže kako donošenje mjera nije jednostavno i kompleksno je pitanje.

– Broj zaraženih je visok i prevelik je broj na dnevnoj razini. Vidimo da nam mjere koje imamo nisu dovoljne – rekao je.

Veliki broj preminulih

Upitan tko je odgovoran za tako veliki broj preminulih, odgovara:

– Odgovornost je zahtjevno pitanje. Svi mi imamo određenu odgovornost i svi mi sa svojih aspekata možemo raditi.

Smatra kako se rasprave u javnosti ne bi trebale svoditi na razinu osobne odgovornosti.

– Rasprava bi se trebala svoditi u tom smjeru kako da smanjimo broj zaraženih, a ne da počnemo prozivati nekoga više ili manje. Neke projekcije su bi da bi taj broj i dalje mogao rasti sljedećih mjesec dana, ako ne bismo uveli neke efikasnije mjere – kazao je.

Rekao je kako izgledaju rasprave na Znanstvenom savjetu Vlade.

– Znanstveni savjet ne obvezuje ni Vladu ni ministra niti Stožer. Mi kao znanstvenici iznosimo mišljenja i onda Stožer o tome valjda raspravlja – dodaje.

Aktualne mjere

Rekao je i o čemu se točno raspravljalo na sjednicama Savjeta.

– Ja sam izrazio svoju zabrinutost i ne preveliki optimizam što se tiče ishoda s aktualnim mjerama. Zdravstveni sustav ako bude preopterećen, imat će posljedice i na neki drugi bolesti. Rasprave jesu žestoke, ima različitih mišljenja. Većina članova je određenu zabrinutost iskazala – ističe.

Rekao je i što će poručiti u petak na sjednici Znanstvenog savjeta Vlade.

– Ja ću opet zagovarati da mjere budu strože nego što je najavljeno – napominje.

– Nekoliko dana treba da se mjere uhodaju. Da se nitko i ne zarazi danas, mi ćemo iduća dva tjedna imati zaražene. Što je više zaraženih, teže je da mjera ima efekta – dodaje.

– Imamo prevelik broj zaraženih i preveliki udio pozitivnih u testiranima, trebamo to smanjiti – kazao je zaključno Kolarić.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
1

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime