Subotu je označilo stabilno jesensko vrijeme. Snažna anticiklona svoje utjecaj je proširila nad cijelim Sredozemljem, a polje visokog tlaka zraka imalo je središte nad Crnim morem.

Listopad je prosječno drugi najkišovitiji mjesec godine u Dalmaciji, no ove godine, čini se, to neće biti slučaj. Osim samog početka mjeseca, preostali dani u dosadašnjem tijeku listopada bili su većinom sunčani. Sudeći prema aktualnim prognostičkim kartama, stabilno i toplo ostat će još neko vrijeme.

 

Subotu su u Dalmaciji obilježile velike temperaturne amplitude, odnosno razlika minimalne jutarnje i najviše dnevne temperature zraka.

Najviše dnevne amplitude zraka zabilježene su u Dalmatinskog zagori. Primjerice, u Vinaliću pored Vrlike minimalna jutarnje temperatura zraka iznosila je 3°C, a najviša dnevna 22°C, što je razlika od čak 19 Celzijevih stupnjeva. U Muću, Hrvacama i Sinju (Pavići) minimalna temperatura iznosila je 5°C, najviša dnevna 24°C, pa je dnevna amplituda također bila 19 stupnjeva. Uz obali i na otocima razlike su bile manje, ali također izrađene.

U ovakvim situacijama gotovo je nemoguće donijeti odluku kako se odjenuti. Ujutro je u svježe, u Zagori i hladno, a danju imamo natprosječnu toplinu, ponegdje do čak 26 Celzijevih stupnjeva.

Vrlo slično će biti i sljedećih dana.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime