Halo, Bing, kako brat? Otprilike ovako započinje situacija koja se jučer događala u ulici Lovački put u Splitu. Žena s djetetom u invalidskim kolicima nije mogla proći od parkiranih automobila pa je to sve prijavila pauku preko za to razvijene aplikacije. Pripadnici “Split Parkinga” su izašli na teren i čekali nalog Prometnog redarstva koji nikada nije došao, dapače, poslali su im odbijenicu.

Dok ne dođe taj dugo iščekivani odgovor iz Grada Splita mi smo jučer razgovarali s direktorom Split Parkinga Markom Bartulićem koji je ostao iznenađen razvojem situacije u ulici Lovački put te je prema njegovom mišljenju postojao razlog da se primjeni članak 84. Zakona o sigurnosti na cestama koji daje pravo policiji ili službeniku jedinice lokalne samouprave da naredi premještanje vozila kada ono ometa normalan tok prometa i kad je parkirano ili zaustavljeno.

VEZANA VIJEST:
– Pauk maknit auto hoće, Prometno redarstvo kaže NE MOŽE!

Kako smo neslužbeno doznali, problem je nastao zato što su se automobili navodno nalazili na privatnoj površini, a iako su onemogućili neometan pristup zgradi Prometno redarstvo je odlučilo ne postupiti po dojavi građana.

Slučaj postaje tim apsurdniji jer smo u studenom 2017. godine također pisali o istom problemu kada je Prometno redarstvo reagiralo na pozive i kaznilo bahate vozače. Taj postupak bez problema obavljali su i u narednim mjesecima. Tada su iz Grada pozvali građane da prijave prekršitelje na dežurni telefon redarstva, a očekivalo se i trajno rješenje problema.

VEZANE VIJESTI:
– SRAMOTA Splićanka i dijete u invalidskim kolicima na kiši čekali da vozači oslobode prolaz do zgrade
– BRZA REAKCIJA NADLEŽNIH SLUŽBI Prometni redari kaznili bahatog vozača koji je zapriječio put majci s djetetom u invalidskim kolicima

Ali… To nije sve, rekli bi naši gradski službenici da nekim slučajem prodaju svoje usluge preko reklamnih oglasa. Danas je jedno od vozila, dubrovačkih registarskih oznaka, ponovno parkiralo na jasno označeni vatrogasni prilaz, ali ovaj put Prometno redarstvo je dalo nalog “pauku” koji je bez ‘pola muke’ premjestio prijestupnika u svoje prostorije.

Odmah po odlasku nadležnih službi stvari su se vratile na staro. Tri vozila su blokirala prilazni put, a građani ostali u šoku.

– Cestar samo što je otišao, vozila su ponovno parkirana. U šoku sam. Iz Split Parkinga ponovno šalju pauka, rekla nam je naša čitateljica koja tim putem dnevno prolazi.

Nakon ovog slučaja još jednom smo pokušali kontaktirati Grad Split i Prometno redarstvo, ali s istim (neuspješnim) rezultatom. Zato nam je na raspolaganju bio direktor Split Parkinga Marko Bartulić. On je potvrdio kako se ponovno u ulicu Lovački put poslala jedinica Split Parkinga koja će fotografirati automobile u prekršaju i poslati nalog Prometnom redarstvu.

Bartulić nam je u razgovoru ukratko objasnio što se sve događalo jučer i danas, a poseban je naglasak stavio na činjenicu kako u zgradi čiji pristupni put automobili blokiraju, živi dijete koje je osoba s invaliditetom i koje se kreće samo uz pomoć invalidskih kolica.

– Ne vidim zašto službenici Prometnog redarstva ne dežuraju na tom mjestu sljedećih par dana i na licu mjesta kažnjavaju vozače. Vidi se kako je ovo problem koji se stalno ponavlja. Jedino što mi možemo napraviti jest izaći na teren, poslati prijavu redarstvu i po njihovom nalogu ukloniti vozila, zaključio je.

Nakon čitave ove priče, koja kao da je izašla iz knjige znanstvene fantastike, čini se kako će se rezultati komunalnog (ne)reda još jednom prelomiti preko leđa građana. Ovaj put to će biti oni najugroženiji, osobe s invaliditetom i slabije pokretne osobe koje ne opterećuju misli prosječnog bahatog vozača u Splitu, ali ni njihove gradske službe.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime