Facebook grupa “Dnevna doza splitskog nereda” koja često upozorava na komunalne probleme diljem grada danas je objavila fotografije majke djeteta koje se nalazi u invalidskim kolicima, a koje zbog nepropisno parkiranih automobila nije moglo proći pored zgrada u ulici Lovački put.

Kako navode u svojoj objavi, žena je preko aplikacije prijavila nepropisno parkirane automobile, a Prometno redarstvo je odbilo zahtjev za premještanje vozila unatoč vertikalnoj i horizontalnoj signalizaciji postavljenoj od strane Grada Splita.

Upit o navedenom događaju smo poslali u Grad Split koji su nam obećali dostaviti odgovor tijekom srijede, a na naš poziv se javio direktor tvrtke Split Parking Marko Bartulić koji je opisao razvoj današnjih događaja u Splitu.

– Nakon prijave putem aplikacije naša ekipa je izašla na teren i fotografirala navedeni prekršaj. Radi se o lokaciji gdje smo mi snimali kampanju “Želiš li se mijenjati za mjesto”, a radi se o stvarnom događaju jer se u jednoj od tih zgrada nalazi dijete koje je osoba s invaliditetom te roditelji u slučaju blokiranja pristupnog puta moraju preko vozila prebacivati dijete. Iako nam nije jednostavno ući s “paukom” i uredovati, došli smo očekujući nalog, a dobili smo odbijenicu. Prometno redarstvo napisalo je da nisu ispunjeni uvjeti, a mi kao služba bez prethodne naredbe Prometnog redarstva ne možemo postupati, rekao je Bartulić.

Kako neslužbeno doznajemo, problem je nastao jer se automobili navodno nalaze na privatnoj površini pa smo i o tome upitali direktora Split Parkinga.

– Po meni, ovaj slučaj se ne smije gledati radi li se o privatnoj površini ili ne. Postoji znak zabrane parkiranja, a na tlu je iscrtan H57 (žuta linija koja zabranjuje parkiranje i zaustavljanje vozila) i onemogućeno je kretanje drugih na tom prostoru. To je dovoljan razlog da se primjeni članak 84. Zakona o sigurnosti prometa na cestama jer na tu površinu može doći bilo tko i parkirati. Mislim da je prekršaj napravljen, onemogućeno je kretanje majke s invalidskim kolicima, a mi nažalost ništa nismo uspjeli napraviti, zaključio je Bartulić.

Podsjetimo, članak 84. Zakona o sigurnosti prometa na cestama daje pravo policijskim službenicima ili službeniku jedinice lokalne samouprave pravo da naredi premještanje vozila kada ono ometa normalan tok prometa i kad je parkirano ili zaustavljeno.

Otvara li današnja “rupa u zakonu” priliku svim vozačima da parkiraju na navedenom mjestu bez sankcija saznat ćemo sutra iz Grada Splita, a bit će zanimljivo saznati kako planiraju te iste prekršaje spriječiti u budućnosti.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime