KIT PONOVNO VIĐEN U DALMACIJI “Bio je na samom rubu nadolazeće oluje te je nakon nekoliko izrona zaronio u oluju”

Radi se o 15-metarskom mužjaku

Dojave kitova ovog ljeta u Jadranu nešto su češće nego inače. Dok znanstvenici proučavaju koji bi razlog iza toga mogao stajati, Institut Plavi svijet na svom je Facebook profilu objavio da je u utorak kod Starigrada Paklenice uočen kit. Dojava je stigla jer su se građani uključili u potragu.


“Zahvaljujući dojavama mnogih od vas koji ste nam se pridružili u potrazi za kitom, zadovoljno možemo zaključiti da smo ga nakon cijelog jutra potrage drugi dan pronašli kod Starigrada-Paklenice! Nažalost vrijeme nam nije bilo naklonjeno kao što možete vidjeti na fotografijama! Kit je bio na samom rubu nadolazeće oluje te je nakon nekoliko izrona zaronio upravo u oluju. U sljedećoj minuti dali smo petama vjetra uz sijevanje gromova, vjetar i kišu, pitajući se je li vridilo! Vjerujte, nije nam bilo svejedno ali vridilo je”, opisuju svoje iskustvo u Institutu Plavi svijet.

– Kit kojeg smo vidjeli odrasla je životinja, pretpostavljamo duga 15-tak ili više metara. Fizičko stanje nismo uspjeli provjeriti jer smo bili s njim previše kratko no na prvi pogled ne izgleda neuhranjeno. Zadnja dojava je da je trenutno viđen kod Lukovog Šugarja no vrijeme je loše a s vremenom se u Velebitskom kanalu ne treba šaliti. Mi se za sada odjavljujemo, ali u najskorije vrijeme pokušat ćemo sažeti sve vaše dojave, fotografije, snimke i objaviti ih zajedno s našima – ističu u Institutu, zahvalivši građanima na pomoći.

Na kraju su pozvali sve zainteresirane da im i dalje dojavljuju svoja opažanja jer, kako ističu, uz pomoć građana i građanske znanosti, može se bolje i lakše pratiti pojavljivanje zanimljivih i rijetkih vrsta u Jadranu te ih zaštititi i očuvati.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
01 KOMENTAR

  1. Evo citam kako su pokusali samostrijelom uzeti dio tkiva toga kita. Zasto nisu zvali moju Fatu upomoc on je nadaren kitolovac. Kada ona zaroni pa se uvuce pod pokrivac i pocme traziti kita ne odustaje dok ne nedje i iscijedi sve iz njega.

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime