Jučer u 10 sati i 37 minuta astronomski je počelo proljeće. Jedan od simbola buđenja prirode svakako je divlja šparoga. Za velik broj šetača koji su ovih dana u potrazi za njima, dobro je znati da ih mogu brati bez naknade, ali uz dozvolu Hrvatskih šuma.
Da su počele naveliko i na širem splitskom području, dokazuje video od ovog vikenda:
Šparoge, plodovi prirode - ima ih posvuda, samo ih, naravno, treba znati pronaći i imati sreće pa ne krenuti istim putem kao netko prije vas.
- Volim brati šparoge tj. volim nekada skrenuti s puta u šumu za relaksaciju i ubrati jedan macić za ručak ili doručak - kaže za HTV Vedrana Anić iz Kostrene.
Najbolje šparoge rastu upravo u ovo vrijeme i najvećim se dijelom nalaze neposredno uz bodljikavi grm - šparožinu.
- U branje je nekako najbolje ići u paru jer netko drugi uvijek vidi ono što vi niste, tako da dobro je biti u društvu - dodaje.
Više od kondicije tu se cijeni upornost i strpljenje jer nakon toga slijedi gastronomska avantura. Gorkasti okus šparoga savršeno se sljubljuje s jajima, ali i ostalim namirnicama. Primjerice šurlicama i kozicama.
- Šparoga je jako zahvalna jer se može kombinirati u predjelima, glavnim jelima, umacima. Ima jako dobre nutritivne vrijednosti, a nije zahtjevna namirnica i ne zahtjeva veliku pripremu - objašnjava kuhar Matej Barić.
A gastronomija je svakako jedan od aduta i za privlačenje posjetitelja. U Kostreni, nedaleko Rijeke, traju Dani šparoga.
- Pokazalo se to i kod nas gdje već, u nekoliko dana koliko traje manifestacija, imamo pozitivne reakcije. Iako epidemiološke mjere ne dozvoljavaju rad unutar objekta, terase su lijepo popunjene i ukoliko se nastavi ovo lijepo vrijeme moglo bi tako i ostati - kaže Belma Džomba, direktorica TZ-a Kostrena.
Lijepo vrijeme izvući će i brojne šetače, a tko nije od branja, kilogram svježih šparoga na tržnicama se prodaje i po 250 kuna.