Jučer je u Kijevu izvršena montaža suvremene automatske meteorološke postaje poznatog američkog proizvođača Davis weather instruments koja će u realnom vremenu mjeriti temperaturu, vlažnost, tlak zraka, smjer i brzinu vjetra te količinu oborina i izmjerene vrijednosti u prosjeku svake minute slati na internet.

Uz postaju instalirana je i panoramska kamera Foscam koja je usmjerna na sjever sa prekrasnim pogledom na našu najvišu planinu – Dinaru.

Ovo je 28. postaja u sustavu Šibenik Meteo mreže koja je financirana sredstvima Zaklade Adris u sklopu projekta “Razvoj Globe programa u školama Šibensko-kninske županije“. Ovim projektom na širem kninskom području će se uz Kijevo instalirati i meteo sustav u Kninu, a uz postojeći u Golubiću učenici matične i područnih škola Domovinske zahvalnosti iz Knina u sklopu meteoroloških grupa i uz asistenciju profesora izmjerene vrijednosti će obrađivati i razmjenjivati u sklopu svjetske Globe mreže čime će se kod najmlađe populacije poticati interes za znanošću i širiti svijest o potrebi zaštite okoliša u vremenu sve očitijih promjena u klimi.

Projekt je pripomogla i Općina Kijevo koja se spremno odazvala na poziv i osigurala svu potrebnu infrastrukturu i lokaciju za smještaj opreme koja će omogućiti kontinuirano prikupljanje meteoroloških podataka u svrhu izrade klimatske slike područja, podatke neophodne za još kvalitetniji rad javnih službi, medijsku zastupljenost i turističku revitalizaciju sjevera županije koji ima odlične potencijale za razvoj izletničkog i planinarskog turizma.

Podatke sa meteo postaje Kijevo smještene na nadmorskoj visini od 500 metara u realnom vremenu možete pratiti klikom na ovaj link, a pogled na našu “Himalaju” klikom ovdje.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime