Jedan od najvažnijih dana za kickboxing dogodio se upravo danas, budući da je Međunarodni olimpijski odbor ovaj sport uvrstio među olimpijske sportove.

Iz WAKO-a, najraširenije međunarodne kickboxing organizacije, su putem društvenih mreža obavijestili sve prijatelje kickboxinga kako je došlo do jednog od najvažnijih priznanja u povijesti ovog sporta te najvažnijeg koraka prema tome da najbolji kickboksači svijeta mogu nastupati i predstavljati svoju državu na najvećem i najvažnijem svjetskom sportskom natjecanju, piše Fightsite.

Odluka je donesena na današnjoj skupštini odbora u Tokiju, gradu koji će ugostiti iduće igre, za nešto manje od dvije godine. WAKO je zahtjev za uvrštenje podnio u ljeto 2016. godine i od tada je trajala do sada najvažnija bitka za priznavanje jednog od najatraktivnijih borilačkih sportova. Nakon što je to napokon izborio karate te ćemo u Tokiju prvi puta gledati natjecatelje u tom borilačkom sportu, uskoro bismo mogli saznati nešto više o tome na kojim će kickboksači prvi puta postati olimpijci. Ipak, za karate još nije sigurno je li riječ o jednokratnom natjecanju ili će i dalje biti dio igara te zbog toga i kickboxingu dalje predstoji bitka za mjesto na igrama. No, ovo je svakako najvažniji korak i do sada najveći uspjeh ovog sporta na tom planu, javlja Fightsite.

Iz WAKO-u su obavijestili sve neka nastave pratiti njihov rad te da bi se u idućim tjednima trebalo znati nešto više o idućim koracima prema izborenju konačnog cilja, kickboxing natjecanju na olimpijskim igrama.

Boks pred izbacivanjem?

U isto vrijeme boks je na rubu izbacivanja iz olimpijske obitelji, nakon što je Međunarodni olimpijski odbor zamrznuo organizaciju boksačkog turnira na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. i pokrenuo istragu o kontroverznoj Međunarodnoj boksačkoj federaciji (AIBA), pišu 24 sata.

– Službeni kontakti između AIBA-e i Organizacijskog odbora OI Tokio-2020., prodaja ulaznica, odobravanje i uspostavljanje sustava kvalifikacija, planiranje testiranja i finalizacija programa natjecanja su suspendirani – stoji u priopćenju MOO-a, koji je ovo odlučio nakon što je AIBA podnijela izvješće o svojoj trenutačnoj situaciji što se tiče vodstva, financija i sportskog integriteta.

AIBA je već nekoliko godina u krizi i MOO je tu organizaciju i ranije upozoravao da mora riješiti svoje probleme s financijama i vodstvom kao i antidopinške probleme u sportu ili riskira isključenje s Olimpijskih igara u Tokiju, javljaju 24 sata.

Boks je dio ljetnih olimpijskih igara još od 1904. a na njima su nastupala i neka velika boksačka imena poput Muhammada Alija, Joea Fraziera, Georgea Foremana, Sugar Raya Leonarda, Anthonyja Joshue i Katie Taylor koji su osvojili zlatne olimpijske medalje prije nego su otišli u profesionalce.2 KOMENTARI

  1. I’m гeally enjoying the theme/design of your web site. Do you
    ever run into any іnternet browser compatibility issuеs?
    A few of my blog readeгs have compolained
    aЬout my blog not woгҝing crrectly іn Explorer
    but looкs ցreat in Safari. Do you have anny іdeas to hhelp fix this isѕue?

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime