Kaštelanski fotograf Frane Vukušić prošlog je tjedna snimio prekrasan primjer padajućeg meteora iznad otoka Mljeta. Ovaj član Crometeo tima izvorno nije imao ideju “loviti” astronomske nego meteorološke motive svojim fotoaparatom, no imao je sreću da je meteor ušao u atmosferu upravu na područje snimanog kadra.

– Na nebu se pojavilo intenzivno svjetlo i trajalo je nekoliko sekundi, sve dok meteor u cijelosti nije izgorio u atmosferi. Na fotografiji je meteor narančaste boje, a čak se može vidjeti i prašina koja je nastala njegovim izgaranjem – kazao nam je mladi fotograf.

Meteor je dio svemirskog tijela koje, padajući kroz atmosferu, ostavlja svijetleći trag, a meteorit je komad meteora, koji je iz svemira pao na površinu Zemlje ili nekog drugog nebeskog tijela.

Stižu Kvadrantidi

Inače svi ljubitelji sličnih pojava već za koji dan doći će za svoje. Stižu nam Kvadrantidi!

2019. godina započet će jednom od najboljih kiša meteora koju smo imali prilike vidjeti posljednjih godina i najbolji u 2019. godini. Prvih sati 4. siječnja nad noćnim nebom Europe nastat će prekrasan prizor. Vrhunac kiše meteora Kvadrantida obično je kratak, ali i vrlo intenzivan. S obzirom da se događa u prosječno najhladnijem dijelu godine, u pravili se malo ljudi odlučuje promatrati ih, ali zainteresiranih se uvijek nađe. Kvadrantidi na svom vrhuncu podare i više od 100 meteora u jednom satu.Vrhunac Kvadrantida dogodit će se od 2. do 4. siječnja, oko 3 sata ujutro.

Onima koji žele promatrati meteorske kiše savjetuje se da se udalje iz prostora u kojem ima javne rasvjete u što bolju tamu, a za promatranje im nije potrebna nikakva posebna oprema, već samo oči.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime