KAŠTELANSKI CRLJENAK Kako je mala skupina kaštelanskih vinara od lokalne sorte napravila svjetski brend

[FOTOGALERIJA] Jedanaest kaštelanskih vinara sinoć su dobili oznaku izvrsnosti "Pravi kaštelanski crljenak"

U sklopu kaštelanskog Kreativnog proljeća održan je Wine i gastro tjedan u kojem je dodijeljena oznaka izvrsnosti, Pravi kaštelanski crljenak.


Oznaka je prvenstveno namijenjena označavanju vina visoke kvalitete proizvedenih od sorte Crljenak kaštelanski. Oznaka se dodjeljuje proizvođačima vina koji imaju proizvodne površine na području grada Kaštela i koji su upisani u Upisnik proizvođača grožđa i vina.

Sama inicijativa za osmišljavanje oznake izvrsnosti potekla je od kaštelanskih vinara, a podržana od gradonačelnika Denisa Ivanovića i Turističke zajednice. U kušaoni Bedalov sinoć je upriličena dodjela izvrsnosti kaštelanskim vinarima, a njih jedanaest ponijelo je oznaku izvrsnosti. Ante Kuzmanić, Karlo Žanić, Ivica Kovačević, Dražen Krolo, Neven Vujina, Ivica Radunić, Anton Kovačev, Vlado Perišin, Marin Milan, Jakša Bedalov i Ivan Kovač Matela kaštelanski su vinari čija vina nose oznaku izvrsnosti.

Dražen Krolo, vinar iz Kaštela, svoj vinograd posadio je u Dalmatinskoj zagori. Jedan je od prvih koji je posadio kaštelanski crljenak, 2003. sa znanjem da je to sorta koja potječe s ovih prostora.

Brend u svijetu

–  To je sorta koja je bez razloga nestala sa ovih prostora, vrlo teško je napraviti vino od nje. Par godina smo se jako mučili dok se nismo uhodali, ali nismo požalili. Taj crljenak je, uistinu, brend u svijetu, a svaka promocija crljenka i podizanje na neku višu razinu su hvalevrijedni – poručio je Krolo.

Korijen pronađen prije 20 godina

–  Oznaka izvrsnosti je, naravno, vjetar u leđa, jedna stepenica više u brendiranju. Mala smo družina u Kaštelima, ali se trudimo da kaštelanski crljenak donesemo na neki svjetski nivo- kazao je Radunić, u čijem je vinogradu prije dvadeset godina pronađen korijen zinfandela.


Grad Kaštela već dugi niz godina daje potporu crljenku, to je već sad postao naš brend te ga je i dalje potrebno brendirati. Kroz Dane kreativnog proljeća, poseban je naglasak na kaštelanskom crljenku i vinari će definitivno imati potporu Grada – kazao je gradonačelnik Kaštela Denis Ivanović.Moja reakcija na članak je...
Vau
16
Haha
0
Hagić
5
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime