Kaštelani se mnogo pohvaliti mnogočime, ali sigurno je jedan od njihovih najvećih ponosa crljenak, poznata sorta vina koja je neizostavan stanar svih kaštelanskih konoba.
Na obroncima Kozjaka brojni vinari su zasadili svoje loze, uredili svoje konobe i kušaonice, koje su dok smo živjeli normalnim načinom života vrvjeli od posjetitelja, a naročito turista u ljetnim mjesecima.
Ove godine kaštelanski crljenak slavi jubilej - dvadeset godina otkad se ova sorta vina ponovno zasadila u kaštelansku zemlju.
Koliko je crljenak važan tamošnjim vinarima govori i činjenica da djeluju unutar udruge Kaštelanski crljenak, koja će i organizirati prigodni program povodom okrugle obljetnice. Mi smo i prije nešto manje od mjesec dana porazgovarali s dvojicom kaštelanskih vinara, Vladom Perišinom i Jakovom Bedalovom, koji su nam otkrili mnogo toga.
"U ovih se 20 godina kaštelansko vinogradarstvo i vinarstvo popelo na visoku razinu, a taj uspjeh možemo pripisati crljenku i vrijednim ljudima"
Poznatog vinara Vladu već pomalo nasljeđuje njegov sin Ivan.
- Radim ima petnaest godina. Moja je priča posebna. Ostao sam bez oca od četiri godine, a dida mi je umro kada sam imao dvanaest godina. Imao sam zemlje, ali nisam imao ni motike ni mašklina. Sve sam kupio, podiga, sredio i tako krenuo u posao. Pripremio sam teren da sutra moj sin Ivan može od toga pristojno živjeti – rekao nam je Vlade tada.
Sada smo povodom obljetnice kontaktirali Ivana, koji je rado s nama podijelio svoje misli. Vjerojatno niste znali da je crljenak predak američkog zinfandela.
- Istina, koncem 2001. godine na Agronomskom fakultetu u Zagrebu, detaljnom analizom je potvrđeno da američki zinfandel i crljenak kaštelanski imaju isti genetski profil. To je važan podatak, ne samo za vinogradarstvo i vinarstvo u Hrvatskoj nego i u cijelom svijetu zbog činjenice da su prije ovog otkrića, američki uzgajivači i ljubitelji zinfandela pokušali zaštititi tu sortu. Inače, ista se sorta uzgaja i u Italiji u regiji Puglia pod nazivom primitivo - kazao nam je Ivan na početku.
Mnogo mu znači crljenak.
- U ovih se 20 godina kaštelansko vinogradarstvo i vinarstvo popelo na visoku razinu, a taj uspjeh možemo pripisati crljenku i vrijednim ljudima koji su započeli revitalizaciju te svjetski poznate sorte. Već sam nekoliko godina ozbiljno uključen u obiteljsku proizvodnju vrhunskih vina i rame uz rame, sa svojim ocem Vladom, doprinosim daljnjem napretku vinarstva u Kaštelima - s ponosom nam priča Perišin mlađi.
Veliki planovi
Zanimalo nas je u čemu je uopće posebnost crljenka.
- Od sorte crljenak se dobiva jako, crno i većinom suho vino bogatog bukea. Vino ima izraženu sortnu aromu koja varira od cvjetne do intenzivno voćne - opisao je.
Priprema se i prigodna proslava, koja će započeti manifestacijom pod nazivom "Kreativno proljeće", koja će se odviti od 1. svibnja do 21. lipnja. Ivan nam je otkrio i veliku novost.
- Planira se i muzej Crljenka kaštelanskog, ali o ovome kao i o ostalim programima koji su planirani crljenku u čast - kazao je Ivan, dajući nam i kontakt osobe koja će nam moći reći nešto više o ovom vrijednom projektu, o čemu ćemo sigurno pisati u naredom razdoblju.
Hrvatska je, pogotovo zadnjih godina, postala zapažena u svijetu vinarstva.
- Hvale nas i kritičari i ljubitelji dobre kapljice iz svih dijelova zemlje jer proizvodimo vrhunska vina. Crljenak zasigurno spada u sam vrh hrvatskog vinarstva zbog svoje svjetske rasprostranjenosti i prihvaćenosti - siguran je Ivan.
Počeli su pripremni radovi u vingoradima. Obitelj Perišin je već napravila sve potrebno.
- Za dobro vino potrebno je zdravo grožđe, a ono se dobiva pravilnim uzgojnim oblikom i pravovremenim te redovitim radovima u polju i vinariji. Obavili smo rezidbu i proljetnu gnojidbu na vrijeme pa smo pozornost skrenuli na sadnju četvrtog vinograda na zemlji pored crkvice Sv. Mihovila na Kozjaku u Kaštel Kambelovcu.
"Trud lokalnih i regionalnih samouprava je prepoznat, ali problem leži u tome što kao poljoprivrednici u gradu Kaštela nemamo iste pogodnosti koje imaju poljoprivrednici u Zagori i na otocima"
Dalmatinsko vinarstvo ima veliku perspektivu.
- Dalmatinsko tlo i mediteranska klima najpogodniji su za uzgoj vinove loze, a prekrasna obala privlači strane i domaće goste kojima se sviđa naše vino.
Lokalne i regionalne samouprave se mnogo trude pomoći poljoprivrednike pa i vinare. Pričali smo nedavno da im status grada otežava poslovanje...
- Trud lokalnih i regionalnih samouprava je prepoznat, ali problem leži u tome što kao poljoprivrednici u gradu Kaštela nemamo iste pogodnosti koje imaju poljoprivrednici u Zagori i na otocima. Npr. kod natječaja iz programa ruralnog razvoja kaštelanski će poljoprivrednik dobiti manje dodatnih bodova nego poljoprivrednik u Zagori ili na otoku. Smatram da ljudi koji se bave istom djelatnošću trebaju imati iste uvjete kod prijave za istu mjeru potpore - kazao je Ivan.
Na kraju je pozvao sve da dođu i kušaju kod njih crljenak.
- Vrata su svima otvorena. Dođite i nećete požaliti - zaključio je Ivan.