– Kaštela su siguran grad, a građani se u sigurnost mogu uvjeriti i slobodno šetati svaki dan, bilo da je podne ili ponoć. Mala je vjerojatnost da će im se nešto dogoditi u našem gradu – kazao je, između ostalog, načelnik Policijske postaje Kaštela Neno Gudelj na jučerašnjoj sjednici kaštelanskog Gradskog vijeća jer se među točkama dnevnog reda našla tema o sigurnosti grada pod Kozjakom.

Na redovitoj sjednici Gradskog vijeća koja je prvi put u povijesti održana u dvorcu Vitturi načelnik Gudelj je gradske vijećnike upoznao sa sigurnosnim uvjetima na području Kaštela za 2019. godinu i razdoblje siječanj – lipanj ove godine. Istaknuo je kako u zadnjih pet godina Kaštela ne odudaraju od prosjeka kad su u pitanju kaznena djela dok su slučajevi maloljetničke delikvencije u blagom porastu.

Zbog novih zakonskih izmjena, odnosno promjene klasifikacije kaznenih djela u koje se sada ubrajaju i pojedina djela koja su se dosad smatrala prekršajima, broj kaznenih djela u 2019. godini povećan je za 48 posto u odnosu na godinu ranije. U petogodišnjem razdoblju (2015.-2020.) dogodilo se jedno ubojstvo i to ovoga ljeta, a u ovoj godini policija je evidentirala dva pokušaja ubojstva i tri slučaja nanošenja teških tjelesnih ozljeda.

– Kada usporedimo broj kaznenih djela protiv života i tijela zabilježenih u protekloj godini s petogodišnjim prosjekom, možemo zaključiti da je od 2015 – 2019. zabilježeno šest ubojstava u pokušaju, dok slučajevi kaznenog djela ubojstva protekle godine uopće nisu zabilježeni. Slučaj ubojstva koji se dogodio početkom ljeta, odmah je razriješen, a policija je pronašla krivce i za požar na Srednjoj školi Braće Radić – kazao je Gudelj.

Kad je riječ o zapljeni droga ona je u prvih pola ove godine na razini petogodišnjeg razdoblja, a načelnik Gudelj istaknuo je važnost zajedničkog rada policije i Vijeća za prevenciju kriminaliteta Grada Kaštela, kako dosadašnjih tako i budućih.

– Grad sa stručnim službama i s udrugama koje djeluju na području Kaštela na tematiku socijale i prevencije nasilja ima stalnu suradnju te postoje edukacije i prevencije koje se održavaju posljednjih nekoliko godina od strane policije u suradnji s Gradom te od strane Centra za socijalnu skrb i obiteljskog savjetovališta. Što se tiče Vijeća za prevenciju kriminaliteta, na posljednjem je sastanku dogovoreno da ćemo u vrlo kratkom roku s Centrom za socijalnu skrb i obiteljskim savjetovalištem ići na edukaciju s roditeljima jer se dosad edukacija uglavnom provodila s djecom, mladima i školarcima – kazao je na ovu temu kaštelanski gradonačelnik Denis Ivanović.

 

 

 Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime