KAOS U CRNOJ GORI Izglasan Zakon o Crkvi, Srbi pozvali ratne drugove iz ’91. i ’99. da budu spremni: “Možete računati na ono najgore”

Zakonom je predviđeno da se državi vraćaju vjerski objekti i zemljište koje vjerske zajednice koriste na teritoriju Crne Gore, a za koje se utvrdi da su izgrađeni sredstvima države ili su bili u njezinom vlasništvu do 1. prosinca 1918. godine


Prosrpski zastupnici u crnogorskom parlamentu zaprijetili su nasiljem ako vlada ne odustane od spornog zakona za koji Srpska pravoslavna crkva (SPC) tvrdi da je paravan za otimanje njezinih crkava i manastira u toj zemlji.


Uporabom pirotehnike, uništavanjem inventara, uvredama i prijetnjama pokušali su prekinuti rad crnogorske Skupštine i odgoditi donošenje Zakona o slobodi vjeroispovijesti, a nakon intervencije policije koja je privela 22 osobe zastupnici vladajuće većine su u 2:30 sata izglasali zakon u onom obliku u kojem je bio predložen.

– Imali smo scene koje ne priliče parlamentu. Država je pokazala da može biti strpljiva, odgovorna, ali i odlučna. Ne može se tako ponašati u parlamentu Crne Gore – poručio je predsjednik Skupštine Ivan Brajović kad je sjednica nastavljena u 1:30 iza ponoći.

Vođa oporbenog DF-a Andrija Mandić inzistirao je na prekidu sjednice, kako bi njegovi zastupnici mogli sljedeći dan obrazložiti više od 100 predloženih amandmana, a onda pozvao na ‘ono najgore’.

– Pozivam sve moje ratne drugove iz ’91. i ’99. da budu spremni. Možete računati na ono najgore – zaprijetio je svog zastupničkog mjesta, dok su se u crnogorskim gradovima okupljali njegovi istomišljenici te blokirali važne prometnice na sjeveru, jugu i središnjim dijelovima zemlje pa je morala intervenirati policija.Zakonom je predviđeno da se državi vraćaju vjerski objekti i zemljište koje vjerske zajednice koriste na teritoriju Crne Gore, a za koje se utvrdi da su izgrađeni sredstvima države ili su bili u njezinom vlasništvu do 1. prosinca 1918. godine. Prijedlog je podržala Crnogorska pravoslavna crkva koja smatra da će njime biti vraćena imovina nezakonito prepisana SPC-u. SPC u Crnoj Gori ima u vlasništvu 66 uglavnom srednjovjekovnih manastira, desetke crkava i drugih nekretnina.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0