Prvi put u Muzeju grada Splita možete pogledati jedinstvenu izložbu „Splitski grbovi – Kameni grbovi iz Muzeja grada Splita“ koja će biti postavljena na više lokacija: u dvorištu Muzeja, dvorani za povremene izložbe, na terasi… potražite još grbova u ostalim muzejskim prostorima.

Na fotografijama je prikazan Grb grada Splita koji se nekada nalazio na Trsteniku, ugrađen na fontanu pokraj koje ste vjerojatno često prolazili šetajući tim splitskim predjelom. Nastao je u razdoblju od 1441. g. do 1443. g. nakon što je skinut sa Komunalne palače na Pjaci. Isklesan je od vapnenca i dimenzija je 61 x 71 cm.

Na kamenoj ploči uklesane su dvije jednokatne kule koje stoje na postoljima i odijeljeno od zidova grada. U prizemlju kula su vrata, a na prvom katu označenom vijencem, po jedan prozor. Vrh kula i zidina obrubljen je kruništem. U sredini su rastvorena gradska vrata, a na njima niz otvora. Zvonik ima tri kata, donji ima veliki otvor, a gornji po dva prozora. Krov zvonika ima oblik šiljaste piramide. Sva vrata, otvori i prozori imaju gotički šiljasti luk. Uz zvonik stoje dva grba gotičkih karakteristika. Štit prvog grba podijeljen je u dva vodoravna polja. U uglu gornjeg polja je mletački lav s knjigom tip leone in moleca – grb obitelji Foscari. Pripadao je duždu Francescu Foscariju koji je upravljao Mletačkom Republikom od 1437. do 1457. godine. Drugi grb s donjim praznim poljem, a s tri zvijezde u gornjem polju je grb obitelji Quirini. Knez Demetrio Quirini upravljao je gradom od 1441. do 1443. godine.

Arhitekt Vicko Andrić izgradio je u predjelu Trstenik 1823. godine rezervoar za vodu s fontanom te je u nju ugradio grb skinut s tada porušene Komunalne palače. Gradski grb, nakon što je skinut s Vijećnice, bio je uzidan na toj javnoj fontani nazvanoj po austrijskom caru Franji I. do 1949. godine (Carska česma /Kraljeva voda/ na Trsteniku) kada je prenesen u muzej. Fontana je izgrađena na potoku koji i danas teče u istočnom dijelu Splita, na predjelu Trstenik. Dar je Arheološkog muzeja u Splitu 25. 7. 1951. godine.

Grb nepoznate obitelji s porušene romaničke kuće u današnjoj Krešimirovoj ulici

Grb pripisan Jurju Dalmatincu bio je postavljen na romaničkoj kući u Krešimirovoj ulici. Nastao je u 15. st.

Grb, za sada neutvrđene obitelji, skinut je s porušene kuće 1932. godine tijekom gradnje temelja za novu zgradu dućana Bonačić-Mitrović nasuprot barokne palače Cindro.

Tada je pronađena i sfinga koja je privremeno postavljena na zid koji je preostao nakon rušenja stare biskupije, a danas se nalazi pred ulazom u Jupiterov hram.

Više o splitskim grbovima možete vidjeti na izložbi “Splitski grbovi – Kameni grbovi iz Muzeja grada Splita” koja se otvara 1. veljače u 19 sati povodom Noći muzeja.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime