KAKVI PRIZORI Dinara doslovno zatrpana snijegom i okovana ledom: U planinama konačno prava zima

"Kao nagrada za trud bila je kuća okovana ledom, kao prizor iz kakve bajke"


Iako vremenske prilike na Jadranu zadnjih dana i tjedana izgledaju kao jesen, a ne kao zima, pravi zimski uvjeti vladaju u našim višim planinama.


Prema jutrošnjim podacima DHMZ-a, na Zavižanu je izmjereno 128 centimetara snijeg. U Begovom Razdolju je visina snježno pokrivača 80, Risnjaku 31, Delnicama 28, Pargu 27, Ogulinu 4 itd.

U Dalmaciji snijeg danas ima u višim planinama. Uz obalu je snježna granica visoko, oko 1200 metara nadmorske visine, a u Zagori na oko 900. Očekivano, najviše snijega ima na Biokovu, Kamešnici i Dinari. Iako tamo ne postoje mjerne postaje niti službeno mjerenje snijega, količina snijega u višim predjelima ovih planina svakodnevno se povećava. To ne čudi jer su kiša i pljuskovi u Dalmaciji posljednjih dana svakodnevna pojava, a u planinama je temperatura malo ispod nule.

Na biokovskom vrhu Svetom Juri, već na Staru godinu snježni nanosi su bili oko 120 centimetara, a danas su još i viši.

Na Dinari trenutno ne rade automatske meteorološke postaje jer je snijeg doslovno zatrpao solarne panele. U nedjelju su na planinarskom skloništu Pume, na 1630 metara nadmorske visine boravili članovi HGSS-a. Kako se može vidjeti na fotografijama, viši predjeli Dinare imaju visok snježni pokrivač i velike naslage leda.

“Krenuli smo na Dinaru do planinarske kuće Pume. Dalje od toga i nije bilo nekog smisla, ionako se ništa nije vidjelo, oblak je potpuno prekrio planinu. Kao nagrada za trud bila je kuća okovana ledom, kao prizor iz kakve bajke i onih nekoliko minuta kada su se oblaci razmakli i vidjelo se daleko, daleko” – komentirao je član HGSS-a prizor koji je vidio na našoj najvišoj planinama.

U međuvremenu se snježni pokrivač povećao jer je svakog dana bilo povremenih obilnih snježnih oborina.

Moja reakcija na članak je...
Vau
73
Haha
1
Hagić
11
Hmmm
1
Plač
2
Grrr
2
Molim?
5

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime