Zanimljiv događaj održan je danas u centru Splita, na splitskom Šperunu u Velom Varošu. Naime, Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije zajedno sa svojim partnerima, Hrvatskom turističkom zajednicom, Turističkom zajednicom grada Splita, i Croatia Airlinesom predstavili su projekt "Croatia, Full of Flavours" na temu promoviranja regionalne gastronomije Dalmacije.
Osim toga, dotaknuli su se i projekta "Dalmatinska marenda" kojeg razvijaju zajedno s ugostiteljima s područja cijele županije.
"Turisti, ostavite svoj brunch doma i dođite kod nas na dalmatinsku marendu!"
Ivana Vladović, direktorica Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije poručila je da su vratili život nečemu što se uvijek zvalo tradicionalnim u našim dalmatinskim krajevima.
"Vratili smo u život nešto što je naša tradicija, živimo marende, druženje, pjesmu... Od divljeg zelja, preko ribe do pršuta. To smo prepoznali kao našu prednost, nešto na čemu svi radimo kroz ovaj projekt. Turisti, ostavite svoj brunch doma i dođite kod nas na dalmatinsku marendu!", jasno je poručila direktorica Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije, Ivana Vladović.
Optimistična i ponosna je i direktorica Turističke zajednice grada Splita, Alijana Vukšić. Rekla je da ove godine mijenjaju cijelu perspektivu našeg turizma.
"Ne brojimo goste, već se trudimo da naši domaćini i turisti budu zadovoljni. Želimo da gosti dobiju doživljaj već dok su na putu za svoju destinaciju. Stoga smo ove godine pokrenuli novu priču da kroz okuse i mirise dočaramo mjesto na koje dolaze. Mi smo destinacija koja je poznata po zdravoj mediteranskoj prehrani i vrijeme je da to počnemo naglašavati kao našu komparativnu prednost. Baš u Dalmaciji tradicija marende je prisutna oduvijek", veli Vukšić.
"Jedina negativna stvar je što marende više ne mogu biti jeftine"
Jelena Tabak, predsjednica Udruženja ugostiteljskih djelatnosti HGK sretna je što će se od sada u gradu podno Marjana, ali i u Splitsko-dalmatinskoj županiji turistima nuditi nešto što je gastronomski tradicionalno za ovo podneblje.
"Drago nam je da više ne moramo raditi poširana jaja za doručak, nego ćemo nuditi nešto što je za nas tradicija. To bi bio bakalar, sipa i bob, gulaš od hobotnice, šparoge, brudet i brojna druga sezonska jela. Jedina negativna stvar je što marende više ne mogu biti jeftine, primjerice, artičoke koje smo nabavljali od jednog OPG-a su poskupjele, a time će naši gosti morati izdvojiti za taj obrok puno više od dosadašnjih 50-ak kuna", kazala je između ostalog Tabak, te je upozorila potencijalne turiste koji već sada stižu u podmarjanski grad.
Osim spomenutih, na 'šperunskoj marendi' proizvođači, turistički djelatnici i ugostitelji su prezentirali i svoje tradicionalne proizvode.
Naime, Ivica Knezović prezentirao je marendu Cetinskog kraja.
"Ako je marenda kvalitetna ona zamijeni dva obroka, jede se od 11 do nekih 17 sati. Tu se nađu tradicionalna jela poput sinjskih arambašića, dalmatinska pašticada, šnicli u toću, tripice, lešo teletina..., kratko i jasno zbori Sinjanin Knezović.
"Mi želimo te običaje vratiti..."
Josip Božić-Štulić, vlasnik Konobe Marjan smještene na Šperunu, kaže da turisti kušati lokalno i tradicionalno.
"Jednostavni recepti koji obiluju mirisima i okusima Dalmacije, od maslinovog ulja, petrusimula, ružmarina, osvajaju svako nepce", govori Božić-Štulić.
Josipa Velić Karpa prezentirala je marendu iz Jelse na otoku Hvaru.
"Rep i glavu bi spremali za brudet, onda bi se našli u konobi gdje bi uz dobru pjesmu i vino degustirali marendu. Mi želimo te običaje vratiti", zaključila je simpatična Josipa.
U svakom slučaju, brojni posjetitelji kušali svakojaka ukusna i fina jela, a gosti su i naučili nešto novo. Cijeli program je moderirala poznata glumica Nives Ivanković.
Kakva atmosfera je bila u splitskom Varošu, pogledajte u fotogaleriji Igora Jakšića.