Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

Kako precijepiti odraslu maslinu

Cijepljenje, odnosno navrtanje maslina, jedan je od vegetativnih načina razmnožavanja maslina, a predstavlja spajanje dijelova dviju maslina
D.D. / Foto: Pixabay9. svibnja 2025. 14:30
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Prvi dio je podloga, na koju cijepimo, a drugi dio koji cijepimo nazivamo plemkom. U hrvatskom maslinarstvu se najviše, kao podloga, koristi naša najraširenija sorta Oblica.

Kroz godine se pokazala nedovoljno otpornom naodređene bolesti, a maslinari je danas koriste kao odličnu podlogu na koju cijepe otpornije, gospodarski prihvatljivije i kvalitetnije sorte maslina. U prvom redu tu su Levantinka, Lastovka, Leccino, Coratina, a u posljednje vrijeme kao popularne sorte imamo Picholine marocaine, Chemlali te još neke druge, egzotične sorte maslina.

Podloga određuje otpornost

Cilj cijepljenja maslina je da na najbolji način iskoristimo podlogu sa kojom iz nekog razloga nismo zadovoljni. Najčešće su to neotpornost na paunovo oko te maslinovu mušicu ili neredovita rodnost i slične mane koje se vezuju uz Oblicu. U svijetu se često koriste “mastrinke”, odnosno divlje masline, koje su, dokazano, najbolje podloge za cijepljenje maslina.

Njihov korijen je puno jači nego li je to slučaj kod većine naših sorti koje su gotovo sve dobivene vegetativnim načinom razmnožavanja. One su nastale od palica iz guke ili iz reznica, a samim tim njihov korijen nije toliko moćan kao što je generativni korijen jedne mastrinke. Upravo podloga određuje otpornost na sušu, bujnost, odnosno snagu porasta plemke, otpornost na hladnoću i još mnoge druge karakteristike.

Postoji jako puno različitih tehnika cijepljenja maslina, a ja ću se osvrnuti na najčešći, odnosno najpopularniji način. To je cijepljenje pod koru i upravo na ovaj način mogu se cijepiti tanje i deblje podloge jednako uspješno. Ovisno o debljini podloge, odabiremo i broj plemki koje ćemo stavljati pod koru podloge. Kod tanjih stavljamo jednu plemku, dok sam kod nekih debljih podloga znao stavljati i po 4-5 plemki.

Plemke se beru isključivo sa zdravih stabala, a prije nego ih uberemo, potrebno je izvršiti inspekciju stabla kako bi se sa 100% sigurnošću uvjerili da stablo nije zaraženo bakterijskim rakom (da ne bi nehotice prenijeli ovu opaku bolest na podlogu). Plemke beremo sa dobro razvijenih mladica, sa osvijetljenih dijelova krošnje te je poželjno da imaju lijepo razvijene pupove.

Meni su se najbolje pokazale vodopije; najbolje je da plemke beremo neposredno pred cijepljenje ili ako je to potrebno, onda ranije, koncem zime. Prvo ih prerežemo na nekih 30 cm od kojih možemo iskoristiti po 3-4 plemke, vrhove prikratimo, listove prerežemo na trećinu dužine te ih takve pripremljene stavljamo u PVC vrećicu u koju stavimo kap vode, hermetički ih zatvorimo i uskladištimo u hladnjak u dio za povrće. Jako je bitno napomenuti da ne smije doći do isušivanja plemki. Odlične rezultate sam imao i sa plemkama koje su stajale po mjesec dana u hladnjaku tako da je ovaj način skladištenja plemki prihvatljiv i može dati zaista odlične rezultate, Toma Makjanić piše za Maslinar.

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
0
Haha
0
Nice
0
What?
0
Laž
1
Sad
0
Mad
0
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Rukometna legenda - Petar Metličić: Rukomet u Splitu? Životarenje!
9
min
Rukometna legenda - Petar Metličić: Rukomet u Splitu? Životarenje!
Najviši splitski kvart iznikao je iz polja, iznenađenje je bilo arheološko otkriće crkve po čijem svecu je dobio ime
10
min
Najviši splitski kvart iznikao je iz polja, iznenađenje je bilo arheološko otkriće crkve po čijem svecu je dobio ime
Kakav dar - sljedećih desetak dana bez kiše, snijega, značajnog vjetra i hladnoće. Ipak, magla stiže čak i na more
10
min
Kakav dar - sljedećih desetak dana bez kiše, snijega, značajnog vjetra i hladnoće. Ipak, magla stiže čak i na more
Stručnjaci upozoravaju: Kuhate li na plin, ovo su savjeti koje trebate usvojiti
3
sat
Stručnjaci upozoravaju: Kuhate li na plin, ovo su savjeti koje trebate usvojiti
Ubojici iz Međimurja određen istražni zatvor. Evo kada bi trebao u Hrvatsku
3
sat
Ubojici iz Međimurja određen istražni zatvor. Evo kada bi trebao u Hrvatsku
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Jedna osoba umrla od trovanja, nekoliko ljudi završilo s oštećenjem jetre, među njima i djeca
    Jedna osoba umrla od trovanja, nekoliko ljudi završilo s oštećenjem jetre, među njima i djeca
    7. prosinca 2025. 12:52
  • Četiri automobila sudarila se na križanju kod Stobreča, dvije osobe prevezene u splitsku bolnicu
    Četiri automobila sudarila se na križanju kod Stobreča, dvije osobe prevezene u splitsku bolnicu
    7. prosinca 2025. 15:32
  • Splićanka dirnula mnoge emotivnom porukom za napadnutog policajca: "Sigurna sam da osjeća svu ljubav koja ga okružuje"
    Splićanka dirnula mnoge emotivnom porukom za napadnutog policajca: "Sigurna sam da osjeća svu ljubav koja ga okružuje"
    7. prosinca 2025. 10:46
  • Održano prvo prvenstvo u lignjolovu gardijskih postrojbi: Pobjedu odnijeli veterani 4. gardijske brigade – Pauci
    Održano prvo prvenstvo u lignjolovu gardijskih postrojbi: Pobjedu odnijeli veterani 4. gardijske brigade – Pauci
    7. prosinca 2025. 14:19
  • Sinoć se na Gripama dogodio spektakl: Tri desetljeća plesne čarolije uz D’N’F, Čarobne animatore i Klauna Šarenka
    Sinoć se na Gripama dogodio spektakl: Tri desetljeća plesne čarolije uz D’N’F, Čarobne animatore i Klauna Šarenka
    7. prosinca 2025. 01:59
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.