S vremena na vrijeme, a isključivo vezano uz vidljivost, odnosno stanje atmosfere, s naše obale ili s planina može se vidjeti Italija. S Dinare, Biokova, Mosora i drugih planina tako povremeno “izroni” Corno Grande, najviši vrh Apenina, ali povremeno se mogu vidjeti i neke druge planine i vrhovi.

Na iznimno lijep prizor prošli je tjedan naišao zadarski fotograf Aleksandar Gospić, planinareći Svilajom. S vrha ove prekrasne planine pružao se pogled prema Palagruži, najisturenijem hrvatskom otoku. Iza nje se vidjela Italija, odnosno Monte Gargano.

“Još jedan prizor koji se ne viđa često, posebno usred dana; pogled sa Svilaje (1509 m) u Dalmatinskoj zagori preko Jadrana do 156 km daleke Palagruže, najudaljenijeg hrvatskog otoka, i 220 km dalekog poluotoka i planine Gargano (1065 m), žulja Talijanske čizme” – napisao je Gospić u opisu ove lijepe fotografije.


1 KOMENTAR

  1. Novi dokaz da Zemlja nije sfera. Ako pogledamo formulu za ukrivljenost Zemlje onda ta fotografija nije moguča. Znači da je tu netko lud a netko pametan. Što smo mi?

Comments are closed.