Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević s izaslanstvom Oružanih snaga Republike Hrvatske predvođenom zamjenikom načelnika Glavnog stožera OS RH general-pukovnikom Dragom Matanovićem boravi u službenom posjetu Islamskoj Republici Afganistan.

U nedjelju, 2. prosinca, u Kabulu se sastao s ministrom obrane Islamske Republike Afganistan generalom Tariqom Shahom Bahramijem s kojim je razgovarao o aktualnoj sigurnosno-političkoj situaciji u Afganistanu i o doprinosu Hrvatske u mentoriranju afganistanskih snaga sigurnosti.

Afganistanski ministar obrane zahvalio je ministru Krstičeviću na doprinosu Hrvatske u mentoriranju Afganistanskih snaga sigurnosti.

– Hvala Hrvatskoj i svim NATO članicama koje služe u Afganistanu i daju potporu Afganistanskim snagama sigurnosti u izgradnji mira – rekao je afganistanski ministar.

Nakon sastanka s afganistanskim ministrom, u glavnom središtu NATO Resolute support u Kabulu, ministra Krstičevića i izaslanstvo Hrvatske vojske primio je zamjenik zapovjednika NATO misije Resolute support general Salvatore Camporeale koji je pohvalio profesionalnost hrvatskih vojnika u Afganistanu. General Camporeale tom je prilikom istaknuo:

– Hrvatski vojnici sjajno rade svoj posao, veoma su cijenjeni i za NATO je vrlo važan doprinos Hrvatske ovoj misiji.

Medalje za pripadnike 9. hrvatskog kontingenta

U poslijepodnevnim satima ministar Krstičević posjetio je i pripadnike 9. hrvatskog kontingenta na čelu sa zapovjednikom kontingenta brigadirom Draženom Resslerom, raspoređene u području Kabula i uručio im medalje za sudjelovanje u Resolute support misiji, za profesionalnost i časno služenje u međunarodnom okruženju. Ministar Krstičević tom je prilikom istaknuo kako mu je bila čast dodijeliti pripadnicima medalje.

– Bila mi je čast dodijeliti vam NATO medalje i čuti pohvale i zahvalnost od saveznika za sudjelovanje Hrvatske vojske ovdje u Afganistanu. Svojim angažmanom, mentoriranjem i savjetovanjem već 15 godina učinili ste afganistansku vojsku boljom i ponosan sam na vas kao ministar obrane – rekao je Krstičević.

Također, ministar je naglasio kako sudjelovanje u mirovnim misijama i operacijama pomažu Hrvatskoj u jačanju operabilnosti.

“Iskustvo prenosimo našim partnerima”

– Hrvatska vojska ima jako dobro znanje i iskustvo koje prenosimo našim partnerima i prijateljima u preko 50 zemalja. Također, to je izvrsna prilika da mi učimo od drugih i kroz sustav naučenih lekcija jačamo sposobnosti Hrvatske vojske te da Hrvatska vojska svakog dana bude što bolja i ono što je naša temeljna zadaća, a to je jamac mira i sugurnosti u Hrvatskoj – poručio je ministar Krstičević iz Kabula.

U području misije potpore miru Resolute Support u Afganistanu trenutno se nalazi 9. hrvatski kontingent, koji broji 106 pripadnika raspoređenih na dvije lokacije – Kabul i Mazar-e-Sharif, podsjeća MORH.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime