Jugo donijelo tone albanskog i crnogorskog smeća u Dalmaciju: Stanje najgore u Korčuli

Sve su učestalije katastrofalne navale smeća iz Albanije, a dijelom i Grčke te Crne Gore

Trodnevno jugo na Jadranu donijelo je dobro poznate probleme. Tone i tone smeća iz Albanije i Crne Gore, nošene valovima i morskim strujama jutros su ponovno došle do južne Dalmacije. Jutros je najgore stanje u gradu Korčuli gdje je smeće ušlo u gradsku luku i ponovno onečistilo plaže i more istočnog dijela otoka. Ova nije dobra vijest uoči skorog početka nove turističke sezone, a i do kraja tjedna povremeno će biti jakog do olujnog juga pa bi se problem mogao i intenzivirati.Prije samo tri tjedna oko mogućeg rješavanja problema vezanog uz otpad u moru s kopna u Dubrovniku se sastao ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić s kolegama iz Albanije i Crne Gore Blendijem Kosijem i Pavlom Radulovićem. Sve tri zemlje, kao potpisnice Barcelonske konvencije, imajući na umu važnost čistog okoliša i održivog turizma, istaknule su nužnost implementacije Konvencije i Regionalnoga plana gospodarenja morskim otpadom na području Mediterana kako bi smanjile količine morskoga otpada u Jadranskom moru. Ministri su dogovorili da će se sljedeći operativni sastanak održati u travnju u Zagrebu dok je ponovni susret na visokoj razini planiran u lipnju ove godine u Albaniji.

Uslijed sve učestalijih katastrofalnih navala smeća iz Albanije, a dijelom i Grčke te Crne Gore, oglasio se i Greenpeace, te prozvao ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića da se zauzme za promjenu zakona o otpadu. Organizirali su i peticiju.

“Pozivamo ministra zaštite okoliša Tomislava Ćorića da se uključi u borbu protiv onečišćenja plastikom; to znači i poduzimanje hitnih mjera za sprečavanje nastanka otpada plastike za jednokratnu upotrebu. Ne preostaje nam puno vremena, trenutak za promjenu je već sada!” – Upozoravaju iz Greenpeacea i dodaju: “Ministre Ćoriću, želimo se riješiti plastike za jednokratnu upotrebu: oceani nisu odlagalište otpada!”

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0