JUBILEJ POZNATOG KORČULANINA Sandro Bačić: “Naftalinu sam počeo radit na nagovor kolega s tadašnjeg splitskog radija KL”

[INTERVJU ] Istina, više ne kanta, ali i dalje stvara, piše i snima s jednakim uspjehom, temeljito i lipo. Baš kao u vrijeme kvarteta Gorgonzola i klape Ivan Grozni


U nizu glazbenih imena iz grada Korčule (pa i ciloga škoja), Sandro Bačić zaslužuje pozornost.

Istina, više ne kanta, ali i dalje stvara, piše i snima s jednakim uspjehom, temeljito i lipo. Baš kao u vrijeme kvarteta Gorgonzola i klape Ivan Grozni. Mnogi će se sjetiti pravih hitova Furešti su u konfini, Vila moja projde, Meštar… Sandro već neko vrijeme živi i djeluje u Slavonskom Brodu, a upravo je danas objavio 499. emisiju Naftalina. Valjani je to povod za razgovor u povodu velikog jubileja.

– Otkad znam za sebe gramofon mi je najdraža igračka. Moji vršnjaci u srednjoj školi slušali su Duran, Duran i Kajagoogoo, a ja sam slušao Beatlese i Doorse. Oni su na ekskurziji kupovali rebatinke i jakete, a ja sam kupovao ploče – kazao je na početku.

Znam da nisi iz generacije filma Mladić s trubom, ali tvoj prvi instrument je bio truba. Kao da je sve ukazivalo već na početku – u vrijeme „naftaline“?

– Je, sve je to tako. Moj prvi instrument bila je truba u korčulanskoj limenoj glazbi, a gitaru sam počeo svirati u osmom razredu, ljeti, u slavonskobrodskom ferijalnom odmaralištu. Tad sam upoznao Slavicu s kojom već 6 godina živim u Slavonskom Brodu. I ona je svirala gitaru. Učila me akorde So Long, Marianne, a ja nju Ruby Tuesday.Još u Korčuli stvorio si impozantni arhiv raznih pjesama i raznih izvođače. Znam da ti i sada neki „arhivari“ znaju tražiti neku raritetnu snimku zaboravljenih izvođača, koji čine okosnicu tvoje vrijedne emisije Naftalina. Kako si došao na ideju da započneš s tom emisijom?

– Naftalinu sam počeo radit na nagovor kolega s tadašnjeg splitskog radija KL. Tad sam već i na radio Korčuli imao emisiju, ali to je tad bila samo obična emisija o evergrinima – ništa posebno. Isprva sam mislio da ne mogu napravit nešto što ne bi mogli i oni sami radit, dok se nisam počeo zanimat za domaću muziku pedesetih i šezdesetih i dok nisam shvatio da su 90% tadašnjih pjesama ustvari bili prepjevi stranih originala iz svih krajeva svijeta. Početna ideja o formiranju jedinstvene fonoteke sastavljene od stranih originala i njihovih domaćih inačica te je samo po inerciji prerasla u radijsku emisiju. Onda sam pristao i evo, nakon 10 godina Naftalinu prenosi gotovo 60 hrvatskih radija, a idući tjedan emitirat će se njeno jubilarno, petstoto izdanje. Emisiju uređujem sam, vodim, snimam i produciram u svom tonskom studiju Picaboca u Slavonskom Brodu.Vidio sam fotografije tvog studija. Vrh vrhova! I dalje stvaraš glazbu?

– Ne mogu bez toga, to je u meni. Pjevačica Adari iz Slavonskog broda Snimila je cili album mojih pjesama koji treba izaći za misec dana. Volio bih da čitatelji portala Dalmacija Danas mogu poslušati pjesmu s tog albuma S druge strane posteje. A što se tiče „obilježavanja“ jubileja – dovoljna je tvoja crtica.

499. emisiju poslušajte OVDJE.

 

Moja reakcija na članak je...
Vau
15
Haha
0
Hagić
7
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime