Jubilarno izdanje: Izložbom strip crteža Andrije Maurovića sutra počinje 10. MaFest

Pod nazivom Stari Mačak pod Biokovom javnosti će se prvi put, 80 godina otkako su nacrtani, predstaviti originalni kaiševi iz stripova sa samog početka serijala o Crnom Mačku

Izložbom crteža velikog hrvatskog umjetnika Andrije Maurovića sutra (četvrtak) u prostoru Gradske galerije Antuna Gojaka započinje jubilarno deseto izdanje makarskog festivala stripa Mafest, koji će se održavati zaključno do subote 27.svibnja.


Pod nazivom Stari Mačak pod Biokovom javnosti će se prvi put, 80 godina otkako su nacrtani, predstaviti originalni kaiševi iz stripova Gospodar Zlatnih bregova i Sablast Zelenih močvara, odnosno sa samog početka serijala o Crnom Mačku, za koje je scenarije napisao Franjo Martin Fuis, a koje strip kritičari smatraju neupitnim remek djelima i to svjetskog značaja. Potvrđuje to i činjenica da će otvaranju izložbe crteža legendarnog Maurovića nazočiti i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek te državni tajnik Krešimir Partl.

Sutrašnja izložba ponovo, nakon jednogodišnje pauze, vraća Makarsku na mjesto središta regionalne strip scene, što znači da nas idućih dana čeka praktički cjelodnevni program radionica, potpisivanja stripova i upoznavanja sa svjetskim zvijezdama ove umjetnosti, neizostavan dio bit će i tradicionalni humanitarna aukcija u subotu navečer, a događanja su ove godine podijeljena na tri lokacije – dok će Galerija Gojak ugostiti otvaranje Maurovićeve izložbe,  većinu dnevnih događanja, druženja, crtanja i potpisivanja iznijeti će Pivnica Pivac dok će zaljubljenici u stripove imati tri puna radna dana da se “zakopaju” u kongresnu dvoranu Hotela Meteor koja će tradicionalno ugostiti burzu stripa.

Također, impresivna je i lista imena koja povodom desetog Mafesta dolaze u naš grad ; Specijalni gosti su  Charlie Adlard , Doug Braithwaite , Alfio Buscaglia , Giuseppe Camuncoli ,Claudio Castellini, Sonja Gašperov, Sergio Giardo , R.M. Guera, Marica Inoue , Dražen Kovačević , Emiliano Mammucari, Valentin Secher, Robert Bob Solanović, Jill Thompson i belgijski umjetnik Turk, a lista ostalih gostiju još je veća, piše Makarsko primorje.

– Mafest i ovaj put ide po našem zacrtanom planu i ponosni smo što što ove godine već za otvaranje imamo priliku ugostiti kulturni događaj tolikog značaja kao što je izložba strip crteža Andrije Maurovića. Po svemu mogu najaviti da će ovaj deset Mafest biti najveći do sada, da nam dolaze mnogi važni i veliki gosti iz svijeta stripa a da ona osnovna premisa uvijek ostaje ista – zabaviti se i uživati, kazao nam je direktor Mafesta Darijo Antunović.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0