Joško Tranfić, solist-zborist opere HNK Split, kao i mnogi njegovi kolege, prisiljen je u posljednje vrijeme raditi od kuće. Sve predstave u splitskom HNK su otkazane, ali Tranfić je nastavio vrijedno vježbati. I tako dok se upjevavao arijom ‘La Calunnia’, sinula mu je zanimljiva ideja.

– Poput svih glazbenika diljem svijeta, prisiljen sam na rad od doma. Nažalost, sve predstave u našem Hrvatskom narodnom kazalištu Split su otkazane (nadam se, samo odgođene), pa ulogu Acciana u Verdijevim ”Lombardijcima” pripremam od doma.

Dok sam se upjevavao arijom ”La Calunnia” (Kleveta) iz opere ”Seviljski Brijač” G.Rossinija, promijenio sam naslov u ”La Corona”. Zanimljivo je da se, osim igre riječi u naslovu, tekst same arije može primjeniti i na trenutnu pandemiju koja nas je zadesila. Naime, u tekstu arije stoji da kleveta (”corona”), kao simbol zla, nastaje kao lagani povjetarac koji ulazi ljudima u uši, u glavu, u mozak, u usta…, ledi krv u žilama; zatim se širi, poput potresa i oluje, stvarajući opći kaos, a onaj koga zagrli, umire. Zato ostanimo doma i izbjegnimo njen zagrljaj.

A sve do ponovnog susreta u teatru uživajte u kratkoj mono – operi – poručio je Joško Tranfić.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime