JOŠKO MARKIĆ: “Puno nedovršenih projekata pratimo već godinama… Kreće li napokon projekt oko Zajčeve?”

" Kakvo je stanje s Putom iza Nove bolnice? Uklonjen je dio objekata za značajnu sumu novca, ali nisam siguran koliko smo napredovali da se ovo u doglednoj budućnosti sredi"


Joško Markić

Nakon pauze od pola sata nastavljena je sjednica GV Grada Splita. Prešlo se na 5. točku Dnevnog reda koja je vezana za Prijedlog Programa građenja komunalne infrastrukture za 2021. godinu.


Netom prije pauze Prijedlog Programa održavanja komunalne infrastrukture za 2021. godinu s projekcijama za 2022. i 2023. godinu je usvojen.

Uvodno obrazloženje 5. točke Dnevnog reda dao je pročelnik Službe za izgradnju i upravljanje razvojnim projektima Grada Splita Jurica Vojnović.

– U stavki su planirane aktivnosti koje se trebaju u 2021. godini poduzeti. Planom izgradnje predviđa se čitav niz projekata – kazao je.

Istaknuo je da su različiti stadiji u kojima su ovi trenutni projekti.

– Različiti su stadiji razvoja istih. Imamo dosta velik broj projekata koji se sada izvode i završavaju. Neki će se početi izvoditi u prvim mjesecima i tjednima iduće godine – podvukao je te je nastavio navoditi sve projekte.– Ima ih jako puno, nema smisla svakog od njih posebno isticati, ali želim naglasiti sljedeće:

Radimo na pristupnim cestama za Kilu. Taj projekt izvodi se i brže od planirane namjene i trebalo bi završiti tijekom 2021, uređenje dijela Velebitske i Bračke ulice u blizini kružnog toka, izgradnja te rekonstrukcija Primoštenske i Janjevske ulice te uređenje rasvjete na šetnici u Žrnovnici – nabrojao je te je nadodao još i ovo: – Vrlo brzo će početi nastavak građenja i obnove Ulice Hrvatske neovisnosti, te Zajčeve ulice.

Kazao je da izgradnja garaža na Mertojaku ide usporenijim tokom zbog nedefiniranih odnosa sa stanarima koji svoja vozila parkiraju unutar gradilišta, a spomenuo je i izgradnju četiri nova igrališta na području Splita.

– Imamo cijeli niz projekata za koje smo započeli aktivnosti i oni bi mogli doći na red tijekom 2021. godine – zaključio je.

Joško Markić iz SDP-a je istaknuo sljedeće:

– Već više godina se prati smanjenje sredstava namijenjeno građenju komunalne infrastrukture. U proračunu 2019 je bilo planirano 108 milijuna, rebalansom je to smanjeno na 89 milijuna. U 2020 se planiralo cca 80 milijuna, rebalansom je spalo na 52 milijuna. Sada nam se predlaže najmanje do sada, oko 74 milijuna kuna.

Građenje komunalne infrastrukture je iznimno važno ako želimo značajnije podići razinu kvalitete života u Gradu. Gdje zapinjemo? Nedostaje li nam novca, je li možda ovo dovoljno jer se nema što značajnije graditi ili zapinje priprema projekata i ovo je maksimum koji možemo očekivati? Nadam se da nam maksimum nije svake godine sve skromniji.

Puno nedovršenih projekata pratimo već godinama… Kreće li napokon projekt oko Zajčeve? U kojem je stadiju sudski spor i možemo li očekivati pomake?

Kakvo je stanje s Putom iza Nove bolnice? Uklonjen je dio objekata za značajnu sumu novca, ali nisam siguran koliko smo napredovali da se ovo u doglednoj budućnosti sredi. Iako je ova prometnica u lanjskom proračunu bila pojedinačno navedena, ove godine je u zajedničkoj skupini nerazvrstanih cesta. U toj skupini se nalazi 47 različitih cesta, a predviđeno je cca 11 milijuna kuna. Postoji li ikakav dinamički plan tko ima prioritet u 2021. ili će se to u hodu odlučivati?

Posebno mi je interesantno pratiti situaciju oko Žnjanskog platoa i amatersko nabacivanje brojkama. U lanjskom prijedlogu proračuna za 2020. je bilo predviđeno za uređenje 6 milijuna, u planu za 2021. je bio 39 milijuna i plan za 2022. 40 milijuna. Dakle, ukupno 85 milijuna kuna u tri godine. Sada se planira 7,5 milijuna u 2021., u 2022. je plan 23 milijuna, a u 2023. padamo na 5 milijuna.

Dakle, sada baratamo s vrijednostima koje su u razini 40% prvotnih. Nadam se da nitko neće zamjeriti, ali sve naše sugrađane bi trebalo vrijeđati ovakvo odokativno nabacivanje troška. Očito je da projekt kasni, da nema ništa od spektakularno najavljivanih planova, da lijepe riječi ne prate i konkretna djela. Kad vidimo ove procjene, ne čudim se što je tome tako. Usput napominjem da sam o upitnim ciframa koje su potrošene za nabavku modula dvaput postavio vijećničko pitanje, kao i o mogućim nepravilnostima oko koncesija na plaži. Odgovor nisam dobio više od dvije godine. Očito je teško dati smislen odgovor.

Vidim da nema niti lani predviđenih 3,5 milijuna kuna za groblje. Zašto?

Ipak, nešto čega nema me i veseli. A to je da nema 15 milijuna kuna koje ste na zadnjem rebalansu proračuna predviđali u 2021. za troškove Privremenog kolodvora.

Mislim da je to razuman potez – istaknuo je Joško Markić iz SDP-a.

Moja reakcija na članak je...
Vau
1
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime